Нашата идея е да направим хората с увреждания по-спокойни и

...
Нашата идея е да направим хората с увреждания по-спокойни и
Коментари Харесай

85 ползватели са получили кучета водачи и асистенти от "Очи на четири лапи"



" Нашата концепция е да създадем хората с увреждания по-спокойни и по-способни . Когато им се получава, когато от консуматори на обществени помощи се трансформират в данъкоплатци, когато си намират работа, обществени контакти, когато са обкръжени от другари и сътрудници, които ги одобряват като равностойни, за нас това е добре свършена работа ".

Това показа пред БНР Албена Алексиева, ръководител на фондация " Очи на четири лапи ", във връзка 15 години от откриването на учебното заведение за кучета водачи към фондацията - първото в България и на Балканите.

До този миг 85 ползватели са получили подготвени кучета водачи и асистенти .

" Ние сме 14 души, заети на трудов контракт. Има и доста доброволци, които отглеждат нашите млади кучета до 12-месечната им възраст. Това са към 15 приемни фамилии годишно . Сред доброволците има хора с друга експертна устременост ".
В предаването " Хоризонт до обед " Алексиева показа персоналната си история:

" През 1999 година купих немска овчарка със свои средства, реализирайки моя фантазия да имам куче лидер. Ослепях на 13 години и дълго отлагах това да се случи. Когато кучето пристигна, за година тя ми промени живота по коренен метод. Аз не бих могла да продължа живота си без куче лидер. За страдание животът на такива кучета е към 10-13 години на породите, с които работим. Затова взех решение, че би трябвало повече хора да създадат тази смяна в живота си. Камила беше идеологическият спусък на механизъм за основаване на фондацията ".

2/3 от годишната прехрана на фондацията идва от дребни и огромни донори.

Интервюто с Албена Алексиева можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР