Наша тенинистка замеси с скандала с Брендо една от най-популярните

...
Наша тенинистка замеси с скандала с Брендо една от най-популярните
Коментари Харесай

Наша тенисистка забърка фамилия Пампулови в прането на парите на Брендо

Наша тенинистка замеси с абсурда с Брендо една от най-популярните семейства у нас в този спорт. Оказа се, че Елена Пампулова е една от подсъдимите, заберкани за изпраните пари на Евелин Банев в Швейцария.

Българката, някогашна служителка на банката, е посочена от швейцарската прокуратура единствено с инициала Е. Тя персонално приемала куфарчетата с пари, в началото доставяни от самия Евелин Банев и колегата му Константин Дишлиев. Името на дамата е ясно от години, съобщи пред телевизия bgonair журналистът Йово Николов. Става дума за известната в близкото минало тенисистка Елена Пампулова.

Преди два дни швейцарски съд повдигна на втората по величина банка в страната Credit Suisse обвинявания в пране на пари на хипотетична българска незаконна група за трафик на кокаин. Става дума за близо 140 милиона франка, някои от които са били пренасяни с куфари.

Според прокурорите банката и една от някогашните й служителки не са взели всички нужни ограничения, с цел да предотвратят опцията хипотетичните наркотрафиканти да укрият и да изперат пари в брой сред 2004 година и 2008 година



Пред съда една от подсъдимите разказала за връзките си с Евелин Банев и двама негови съдружници, също упрекнати от швейцарската прокуратура.

" Тя е била контактната фигура. Нейните юристи пледират, че решенията са взимани на по-високо равнище. Става дума за голяма сума пари - ние приказваме за 135 милиона швейцарски франка ", съобщи Йово Николов.

Пред съда българката декларирала, че при назначението ѝ в банката не е имала никаква подготовка като финансист. Тя споделя за познанството си с Банев и Дишлиев, разстрелян през 2005 година в София.

" Те ме бяха виждали по надпревари и постоянно ме познаваха като състезател. Щях да наподобявам неуместно, в случай че им се представях като същински банкер ", декларира в съда Пампулова.

" Това е казус, тъй като за първи път има такова обвиняване против банка - за пране на пари от кокаин. И цялата организация на Евелин Банев е работила в продължение на 5-6 години ", посочи Йово Николов.

Пампулова напуща банката през 2010 година, само че преди този момент два пъти води в България чиновници на Credit Suisse. И то когато в медиите гърмят новините за разстрела на Константин Дишлиев. Както и три години по-късно, когато е убита майка му, подготвена да свидетелства против Брендо. Банката обаче не се отхвърля от клиентите си.

" Това е лицемерието на банковите институции. Специален екип на банката идва и пита по какъв начин по този начин техен клиент е убит пред ресторант в София. Правят инспекция на парите, вложени в строителство. Но тогава вземат решение, че тя като не е тяхна клиентка, това не ги интересува ", посочи журналистът.

Самият Евелин Банев няма обвиняване по мегаделото в Швейцария.
" Малко прочут факт е, че Банев беше съучастник на Папи Амигоса, който беше наказан в България за пране на 100 млн. лева ", напомни Йово Николов.

Изпълнителният шеф на втората по величина банка в Швейцария отхвърли да разяснява случая.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР