Населените места в България са много, като има повече от

...
Населените места в България са много, като има повече от
Коментари Харесай

Урок по география: Знаете ли 5-те български села с най-забавни имена?

Населените места в България са доста, като има повече от 5000 български села и към 200 града. Имената на селата са неповторими и всички носят забавна история. Някои имена на български села се свързват с митове, с борби, с забавни случки и събития в покрайнината.

Тук ще ви представим няколко български села със занимателни и чудати имена.

 HappyWoman_Astrology_1200x300

Ето кои са 5-те български села с най-забавни имена:

Торбалъжи

Селото се намира до Габрово и има дребен брой поданици. Хората споделят, че нищо габровско не е непознато на неговите селяни.

Носят се митове за името на селото Торбалъжи.

Първата легенда споделя, че селото е имало създател Дончо Торбалъжи, който сладкодумно разказвал истории, смехории и песни. Хората постоянно го подканяли да извади торбата с лъжите и да ги развесели. Оттам идва името на създателя и на самото населено място.

Втората легенда споделя, че в остарели времена, пътят, който водел към Габрово бил сложен и хълмист. Селяните пътували с елементарни каруци. Често, с цел да вървят добре впрегнатите животни, стопаните им закачали по една торба, с която ги хранели начело на хомота. Добичетата се стремели да протегнат глава напред и по този начин теглели колата. Оттук произлиза и името торба, цялостна с неистини.

Тази легенда се счита за най-достоверна за името на едно от българските села в листата.

Жабокрът

Село Жабокрът се намира покрай град Кюстендил. Много имена на български села са произлезли от събитията и случките към тях. Жабокрът е доста остаряло село и в предишното на това място е имало тресавище. Поради това, в местността има огромен брой жаби и други животни, които дават името на селото.

Почвата в близост е рехава и мека и разрешава разпространяването на къртици. Тези животни много вредят на зеленчуците в градините и вършат пакости на хората. С думата „ кърт “ локалните хора назовават къртиците. Оттам произлиза и името Жабокрът, което е неповторимо и незабравимо.

Кондофрей

Селото се намира в община Радомир в подножието на Конявска планина. То е ситуирано на 18 км е от Радомир и на 50 км от София.

Името на селото произлиза от действителни исторически събития. Много обитаеми места у нас нносят имената на известни персони (Левски, Гоце Делчев, Ботевград).

Името на село Кондофрей е доста забавна и зад нея стои историческа персона. Това е прочут странстващ рицар Контофре или Кондофре, който прекарал доста време по тези земи. Казва се, че е заровен в Могилите – околност в покрайнината.

Вещица

Село Вещица се намира на 8 км от град Белоградчик и на 40 км от Видин. За поизхода на името му се загатват две митове.

Първата легенда споделя, че в предишното на това място минал турчин, който живеел в чифлика си наоколо, обикалял и инцидентно се натъкнал на няколко български невести, които се къпели в реката. Той бил обезпокоен от гледката и с крясъци „ Вещици, вещици! “ побягнал от мястото.

Друго поверие споделя, че една вечер дамите поливали градините си и когато по моста над реката минал пасажер, той видял в тъмнината движещи се силуети и извикал: „ Това са вещици, вещици… “

Говори се и за трето поверие, което идва от думата „ движимост “, което значи „ компетентен “, „ можещ “. Хората в този край и в селото били движимости, знаещи, били зидари, ковачи, шивачи. Всичко си ирзаботвли сами.

Недоклан

Селото се намира в община Разград и има смесено население. Селото е едно от български села със занимателно име и съществува към този момент 200 години. Жителите му живеят в мир и съгласие и в този момент.

За името на селото се описват истории. Легендата споделя, че когато кърджалии нападнали селото, те избили мъжете, отвлекли дами и деца и опожарили мястото. Само един селяндур Недьо избягал със синовете си. След години той се завърнала по тези земи и се заселил в селото. Прочул се в околията като Недьо Калан, което значи Недьо останалия. Постепенно селото приело неговото име за име на селото.

В листата с български села със занимателни имена можем да включим още доста: Кривонос, Глутници, Злокучене, Алкохолево, Змейово и доста други.

 infomax-logo-50-15-HW

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР