Населението на Земята расте бързо, по-бързо от ръста на производството

...
Населението на Земята расте бързо, по-бързо от ръста на производството
Коментари Харесай

Каква ще бъде основната ни храна след 30 години?

Населението на Земята пораства бързо, по-бързо от растежа на производството на храни. Дори новите технологии за хранително произвеждане няма да могат да насмогнат, когато през 2050 популацията на Земята надвиши девет милиарда души.

Това е повода да се търсят нови източници на храна и даже да се основават напълно нови храни. Ето една прогноза за това, какво може да има на масата на междинния гражданин на Земята след 30 години.

НАСЕКОМИ

Съществуват 1900 типа инсекти годни за изразходване. Дори и през днешния ден към 2 милиарда поданици на планетата постоянно ядат гозби от инсекти. В менюто им влизат бръмбари, пеперуди, пчели, оси, мравки, щурци… Насекомите са в обилие, съдържат ниско маслени протеини, фибри и минерали. Според прогнозите, те ще стават все по-популярни измежду гастрономите през идните десетилетия.

МЕСО ОТГЛЕЖДАНО В ЛАБОРАТОРИИ

Освен че отглежданите за месо животни няма да са задоволително, и през днешния ден те са причина за количество газове способстващи за парниковия резултат на Земята, равно на газовете от всички коли на планетата. Учените към този момент създават алтернативата – синтетично месо, отглеждано в лаборатория. Първите опити бяха направени още през 2013 година, когато бе основано месо въз основата на стволови кафези от крава. Макар създаденото месо да беше безвкусно и извънредно скъпо, специалистите предвиждат, че това е пътят и след едно или две десетилетия синтетичното месо ще бъде главно на трапезата ни, като няма да се разграничава на усет, аромат и тип от същинското месо.

ВОДОРАСЛИ

И през днешния ден редица водорасли се употребяват за хранене, да вземем за пример в японската кухня. Те обаче имат доста по-голямо бъдеще в кулинарията, споделят специалисти. Водораслите са най-бързо растящите растения на Земята. Най-вече в Азия и през днешния ден има многочислени ферми за култивирани водорасли. Очакванията са фермите за водорасли да се трансфорат в най-голямото земеделско произвеждане единствено след двайсетина години. Те ще се отглеждат както в морски, по този начин и в сладки води. Водораслите са добър източник на витамини и минерали.

РИБИ ОТГЛЕЖДАНИ ВЪВ ФЕРМИ

Рибите в моретата и океаните понижават заради замърсеността на водите, добивът на петрол и газ, разрушаването на кораловите рифове и несъмнено безразборния улов. Днес повече от 3.5 милиарда хора зависят от моретата и океаните за главната си храна. След още двадесет години това число ще се удвои. За да се отговори на всичко това, хората развиват култивирани ферми за производството на риба. Днес аквакултурите отглеждани във ферми в 35 страни дават повече риба в сравнение с свободно уловената риба в целия свят. Още през 2011 година в света  във ферми е създадена повече риба, в сравнение с говеждо месо. Тази наклонност ще продължава и след още 20-тина години, това ще бъде единствения метод за изхранване на милиарди хора.

ГМО ХРАНИТЕ

Генетично модифицираните храни несъмнено, не са нещо ново. Те са недолюбвани на доста места по света, само че може да се окажат единственият метод популацията на Земята да не гладува. Първоначално те бяха основани през 80-те години на предишния век, с цел да бъдат защитени от заболявания някои всеобщи култури. Редица храни, които консумираме и през днешния ден, са минали през някакъв тип генна трансформация – плодове, зърнени храни, зеленчуци, животни отглеждани за месо и даже някои типове риби. Нови благоприятни условия експертите виждат в новата технология за генни промени наречена CRISPR/Cas-9, която разрешава доста прецизна генна смяна. С тази технология към този момент се създават ябълки, които в никакъв случай не гният и картофи, които в никакъв случай не позеленяват.

3D ХРАНИ

От принтера напряко в чинията. Това не е толкоз далечна фантастика. С тази технология всеки ще може да създава храна по тип, усет, текстура и форма каквато си харесва. След  десетина години ще бъде обща процедура да се купуват разнообразни инградиенти употребявани от 3D принтерите с цел да произведат нещо вкусно и това ще бъде най-лесният метод да се подготвя храна.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР