Насекомите, които наскоро бяха разрешени за влагане в храни, задължително

...
Насекомите, които наскоро бяха разрешени за влагане в храни, задължително
Коментари Харесай

БАБХ: Няма как да ядем насекоми без наше знание, ще го пише на етикетите

Насекомите, които неотдавна бяха позволени за вложение в храни, наложително би трябвало да се изписват на български и на латински език на етикета, даже да се съдържат в минимално количество. Това съобщи пред Българска национална телевизия доктор Иван Генчев, шеф на Дирекция " Контрол на фуражните и страничните скотски артикули ", Българска организация за сигурност на храните.

Той посочи, че има прецизен европейски правилник, който управлява това.

" Без наше познание няма по какъв начин да консумираме инсекти, защото европейското законодателство ясно показва какво би трябвало да се упоменава на етикета и по какъв начин би трябвало да се отбелязват насекомите. Без знанието на потребителя и неговия осведомен избор, той не може да закупи храна, в която са вложени инсекти, а той не желае да ги употребява. Всеки избор за консумация на храна, в която са вложени инсекти, е избор на потребителя. И в случай че реши да опитва, може да го направи, без да се тормози за здравето си – те ще са безвредни.

Не е правилно, че вложено брашно от инсекти под 5% няма да е оповестено, защото брашното от инсекти е алерген и то би трябвало да е упоменато на етикета. Задължително се изписва типа на насекомото, латинското название, в скоби се изписва на български. И то би трябвало да е с цвят или шрифт, друг от останалите, тъй че потребителят да го види ", уточни доктор Генчев.

За момента утвърдени за консумация са типовете: брашнен червей, ларвата на брашнения бръмбар, домакински щурец, прелетен скакалец и дребен брашнен бръмбар. Разрешена е потреблението им под формата на брашно, замразени или изсушени.

" Всеки един тип насекомо се утвърждава самостоятелно и в следствие се вписва в европейски указател. За всяка храна, за която е несъмнено, че може да се влага, е несъмнено и равнището на артикул от инсекти, който може да се влага под формата на грам на 100 грама. Всеки производител е длъжен за де съобрази с това условие и не виждам какво би тормозило потребителите, защото процеса е следен през цялото време ", посочи той.

Към момента на българския пазар не се оферират сходни артикули, само че се чака те да навлязат в най-скоро време, защото има международен апетит за протеини и доста хора са отворени към нетрадиционните хранителни артикули, разяснява още доктор Генчев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР