Насекомите живеят навсякъде: в планините, горските гъсталаци, почвата и дори

...
Насекомите живеят навсякъде: в планините, горските гъсталаци, почвата и дори
Коментари Харесай

Оси построили гнездо върху прозорец, позволявайки на хората да наблюдават какво се случва вътре

Насекомите живеят на всички места: в планините, горските гъсталаци, почвата и даже под водата. В същото време някои типове се нуждаят от къщи, които строят за себе си и огромното си семейство. Осите се смятат за най-невероятните строители от този тип.

Рояците оси са в положение да основат същински здания шедьоври. Не всеки обаче може да види такива гнезда от близко. Ето за какво създателите на това видео решили да споделят видяното, тъй като насекомите създали гнездото си навръх прозореца на къщата им.

Сложно проведени колонии могат да бъдат открити и на територията на България. Те наподобяват като конуси с неправилна форма с вътрешна многослойна конструкция. Почти цялото свободно пространство вътре е заето от ларви на оси. Всяка от тях се намира в лична клетка.

За строителството тези инсекти, за разлика от пчелите, не употребяват восък, а специфична загадка съставна част. Ето за какво нежният пашкул се счупва незабавно при натискане.

За основа за структурата на гнездене осите вземат сухи клончета и стъбла на растения. Понякога се употребяват даже елементарни дървени стърготини. Насекомото несметно намокря материала със своята дребна загадка и по-късно го смачква благодарение на мощните си челюсти. Резултатът от тази работа е една хомогенна маса.

 гнездо-на-оси

След това дребните летци я транспортират до мястото за гнездене. Едва там към този момент се придава мечтаната форма. Този комплициран развой пада напълно върху плещите на служащите оси. Впоследствие къщата ще се употребява по предопределение единствено през лятото, а на идната година насекомите ще би трябвало да основат гнездо още веднъж. Женската оса ще прекара зимата някъде в уединена цепнатина.

Тропическите оси са малко по-различни от европейските. За построяването на гнездо те се приспособяват да употребяват глина, вар и прахуляк. Не подценяват и тора на живеещите наоколо животни. Поради топлия климат къщите им постоянно порастват до невероятни размери и служат като отбрана за дълго време.

Млада оплодена женска избира мястото за създаване на бъдещия дом. Матката й залепва лепкава загадка съставна част към основата му и разтягайки я, основава фундамента. За един месец се образува цяло потомство от служащи оси и женската стартира да се занимава с непосредствената си задача: поколение.

Често насекомите не разрешават някой да се приближи до гнездата им, бръмчат злокобно и нападат индивида. Следователно разглеждането им по-отблизо може да бъде сложна задача.

Тези хора обаче снимали осите, които построили своя дом навръх прозореца на къщата им и в този момент можете умерено да наблюдавате какво се случва вътре. Можете да видите всичко със личните си очи. Някога виждали ли сте гнездо на оси?

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР