Насърчена от успеха, който постигна с отстраняването на председателя на

...
Насърчена от успеха, който постигна с отстраняването на председателя на
Коментари Харесай

ДПС вече заплашва и зам.-шефовете на парламента

Насърчена от триумфа, който реализира с отстраняването на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев, опозицията към този момент не се колебае да заплашва и другите шефове на Народното събрание, че ще последват ориста му, в случай че не се вслушват в настояванията й. Така постъпиха от Движение за права и свободи безусловно няколко часа, откакто Минчев беше свален от поста му.

Сега на мушката на придвижването попадна зам.-председателят на събранието Кристиан Вигенин. Той е народен представител от Българска социалистическа партия и е най-опитният измежду седмината заместници, по тази причина на него се пада ръководенето на най-тежките съвещания. Като днешното, на което се разисква актуализацията на държавния бюджет.

Повод за офанзивата на придвижването против Вигенин даде ГЕРБ-СДС. Десислава Атанасова, лидерът на герберите, изиска да се насрочи изключително съвещание на Народното събрание на 19 юни. На него съгласно Атанасова би трябвало да се одобряват правила за избор на нов ръководител на Народното събрание, както и да се прегледа вотът на съмнение против кабинета „ Петков ”. Тя внесе план на правила през днешния ден, а вотът беше импортиран през вчерашния ден с поддръжката на Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и „ Възраждане ”.

Вигенин, който ръководеше съвещанието, обаче отхвърли да подложи на гласоподаване предлагането, защото откри нередности в него. Това провокира гнева на Движение за права и свободи, което явно съгласуваше дейностите си с герберите. От трибуната партийният лидер Мустафа Карадайъ напомни със самочувствие, че „ има променено болшинство в Народното събрание ”. „ Г-н Вигенин, аз мисля, че няма потребност всеки ден да гласуваме оставки на ръководителя на Народното събрание, до момента в който някой разбере, че в политиката има логически и естествен ход на процесите ”, обърна се той към водещия съвещанието. В думите му се съдържаше неприкрита опасност, че и Вигенин може да бъде махнат от поста му.

Управляващите усетиха това и реагираха с недоволни възгласи и дюдюкания. Карадайъ обаче не се впечатли и заприказва, че ръководещите са показали „ избрана надменност ” до момента. „ В момента картината е друга. Освен всичките рецесии в страната, към този момент има и политическа рецесия. За решаването на политическата рецесия нито арогантността, нито наглостта, нито персоналните тълкувания ще свършат работа, а виновното отношение и държание ще помогне ”, предупредително добави той.

Вигенин почтено отвърна, че доскоро е била гласувана оставката на Никола Минчев не за друго, а на процедура тъй като си е приключил работата. „ Аз не правя възражение да отстраните и мен. Но това, че от през днешния ден има ново болшинство, не значи, че Народното събрание би трябвало да бъде превърнато в Конвент, в който едно ново болшинство да гази правилника ”, сподели социалистът. Изказването му беше посрещнато с бурни ръкопляскания от ръководещите и викания „ Мафия! ”, ориентирани към опозицията. Започна и свада сред самите депутати от двата лагера в залата, като изключително деятелен беше шефът на алената група Георги Свиленски, който се беше вбесил от заканите към съпартиеца си.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР