Насърчаването на културно-историческия туризъм е сред приоритетите в политиката за

...
Насърчаването на културно-историческия туризъм е сред приоритетите в политиката за
Коментари Харесай

Марияна Николова проведе работна среща с директора на Агенцията за развитие на историческия обект Дирия

Насърчаването на културно-историческия туризъм е измежду целите в политиката за развиване на целия бранш и България отдава огромно значение на съдействието с други страни. Съвместното партньорство със Саудитска Арабия има съществени вероятности в това отношение и ние високо оценяваме нейния опит. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма на срещата си в Рияд с Джери Инзерило, основен изпълнителен шеф на Агенцията за развиване на историческия обект Дирия. Българският министър е на работно посещаване в саудитската столица. Това оповестяват от Министерството на туризма.

Тя акцентира, че за Министерството на туризма е извънредно значимо да се задълбочат деловите контакти с кралството в туристическата сфера, както и в опазването на културно-историческото завещание. България е измежду водещите три страни в Европа по разкрити артефакти от няколко столетия и има богата история и просвета, с които притегля многочислени посетители от разнообразни краища на света. Този тип туризъм е измежду най-търсените нишови артикули у нас след обичайните летен/морски, зимен/ски, балнео- и СПА услуги, посочи тя.

Вицепремиерът подчертава също, че съществуват отлични благоприятни условия за надграждане на двустранните връзки в съхраняването на културно-исторически забележителности от рода на град Дирия, които са полезност освен за своята страна, само че и за човечеството като обект на ЮНЕСКО.



България също има монументи от международно значение, които са включени в описите на организацията, и можем да си бъдем взаимно потребни в тази посока, сподели още тя. Министърът уточни като база Меморандума за съгласие за съдействие в региона на туризма сред Министерството на туризма на Република България и Саудитската комисия за туризъм и национално завещание на Кралство Саудитска Арабия от 2016 година

Страната ни има доста какво да покаже на своите посетители за предишното и изкуството си, които имат хилядолетни обичаи. Нашите земи са били населявани от антични цивилизации, дали значителен принос за европейската еднаквост. Културно-историческият туризъм е извънредно добре развъртян и в Саудитска Арабия, за което свидетелства планът Дирия – значима част от кралската самодейност „ Визия 2030 “. Убедена съм, че със взаимни старания можем да задълбочим съдействието си посредством продан на опит, положителни практики и повече вложения макар световната пандемия от COVID-19, увери българският вицепремиер. Независимо от актуалната международна рецесия, това партньорство би трябвало да продължи да се уголемява, сподели още тя и в детайли срещна своя събеседник с антиепидемичните ограничения на държавното управление за гарантиране здравето и сигурността на туристите във всички обекти и места за настаняване в България.



Diriyah Gate Development Authority е основан с кралски декрет през юли 2017 година, с цел да пази и развива град Дирия и района като забележителност, почитаща саудитската история, просвета и обичаи посредством изкуство, музика и занимания за всички възрасти. Проектът включва голям брой начинания по програмата „ Една просвета “. Като част от „ Визия 2030 “ седем квадратни километра в Дирия ще бъдат превърнати в една от най-известните туристически дестинации в кралството. Тя ще отразява архитектурата отпреди 300 години, приспособена към 21-ви век. Включени са над 20 културни забележителности, над 20 хотела и над 100 места за превозване на вечерта и извършване на покупки, площади, 3-километрова зона за разходка, предлагаща панорама към Вади Ханифа. Очаква се дестинацията за просвета и съвременен метод на живот да притегля 25 милиона гости годишно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР