. НАСА съобщи добри новини за мисията си “Кепстоун, която

...
. НАСА съобщи добри новини за мисията си “Кепстоун, която
Коментари Харесай

Добри новини за Кепстоун: мисията продължава своето възстановяване на път към Луната!

.

НАСА заяви положителни вести за задачата си “Кепстоун ”, която понастоящем пътува към Луната и която на 8-ми септември претърпя непредвидена особеност след извършена маневра с моторите си. Изглежда, че възстановянето на задачата върви съгласно упованията.

На първо време радиокомуникацията с “Кепстоун ” се е подобрила фрапантно. Второ, електрическата енергия, която галактическият уред генерира, е задоволителна за нагряването на горивната система (което бе прекратено след аномалията). Трето, наподобява, че самата горивна система може да бъде възобновена и към този момент стартира нейното затопляне.

НАСА ни осведоми, че когато температурата на горивната система доближи 5° C в продължение на 12 часа, екипът ще прегледа с какви благоприятни условия разполага за нейното потребление като част от цялостното възобновяване.

“Информация за повода за зародилата особеност е към този момент получена и понастоящем бива оценена. Разработват се проекти за възобновяване, които ще минимизират рисковете от сходни аномалии и в бъдеще ” – се споделя в известие на Адвансд Спейс, фирмата-разработчик на “Кепстоун ” (източник: Ленърд Дейвид).

Екипът не ни оповестява дата, на която се чака цялостното възобновяване. То протича постепенно, съгласно получените на Земята данни. Не е и нужно да се бърза – “Кепстоун ” е на вярната траектория към Луната за идване в средата на ноември.

Напомням на читателите, че “Кепстоун ” е много друга задача спрямо класическите автоматизирани междупланетни станции на НАСА, които са огромни, употребяват одобрени технологии и се тестват подробно. “Кепстоун ” е издигнат по нова технология – посредством стандартизирани 12-U CubeSat единици, каквито от ден на ден залягат в модерната комерсиална процедура (вж. горе фотографията – “Кепстоун ” е с размера на микровълнова фурна). Мисията е основана единствено за $13.7 милиона, което е нищо в съпоставяне, да вземем за пример, със струващия $2.4 милиарда марсоход “Пърсъвиърънс ”. Естествено, рисковете са доста по-големи. Но когато става въпрос за Луната, частният бранш ще играе все по-голяма роля, ще иновира и надлежно аномалии и повреди се чакат.

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР