NASA изстреля орбитален търсач на планети Още по темата Какво

...
NASA изстреля орбитален търсач на планети Още по темата Какво
Коментари Харесай

Какво друго по света: няколко любопитни идеи

NASA изстреля орбитален " изследовател на планети "

Още по тематиката
Какво друго по света: няколко любопитни хрумвания

Виаграта – идващото лекарство за рак?; Първият хотел в околоземна орбита
20 апр 2018
Какво друго по света: няколко любопитни хрумвания

NASA ще изследва Марс с " пчели роботи " ; Да отглеждаш зеленчуци на Антарктида
13 апр 2018

Американската галактическа организация NASA изведе в орбита идващия си орбитален телескоп, наименуван TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), предопределен особено за търсене на планети отвън Слънчевата система. Той е 400 пъти по-мощен от предшественика си " Кеплер " и ще извършва разнородни задания през идващите най-малко 2 години. Апаратът беше сполучливо изстрелян в Космоса в ранните часове на предишния четвъртък на борда на ракета за многократна приложимост Falcon 9 на SpaceX.



Наследникът на орбиталните телескопи " Хъбъл " и " Кеплер " ще има малко по-специална задача – да търси небесни тела, обикалящи към релативно по-близко ситуирани звезди. Според учените от NASA става дума за към 200 хиляди слънца от " близката ни местност ", чиято бляскавост е сред 30 и 100 пъти по-висока от до момента изследваните, което ще усили шанса за разкриване на планети към тях. Така TESS ще набележи обекти за проучване с бъдещия още по-мощен орбитален телескоп " Джеймс Уеб ", който би трябвало да бъде изстрелян в близко бъдеще.

Новият уред на NASA е неповторим с още нещо: той ще обикаля към Земята по извънредно разтеглена елипсовидна орбита, която се простира надалеч оттатък орбитата на Луната. Това е нещо, което не е правено в никакъв случай до момента и би трябвало да задържи телескопа в постоянна позиция най-малко 20 години. По този метод TESS ще може да следи набелязаните звезди съвсем от самото начало, без да се тормози от сенките на Земята или Луната. Телескопът ще прави една обиколка за към 14 дни, като по време на най-дългия си перигей (точката на най-голямото си доближаване до Земята) ще има към 16 часа, с цел да съобщи на контролния център събраната информация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР