Нарушенията в прилагането на европейската програма Еразъм+ у нас отиват

...
Нарушенията в прилагането на европейската програма Еразъм+ у нас отиват
Коментари Харесай

Нередности за милиони по "Еразъм" отиват на прокурор

Нарушенията в използването на европейската стратегия " Еразъм+ " у нас отиват в прокуратурата. Центърът за развиване на човешките запаси (ЦРЧР) към министерството на образованието и науката сезира Софийската градска прокуратура за съществуване на спор на ползи при оценяването на планове по европейската стратегия „ Еразъм+ “. Нередностите са за над 1.5 млн. евро, оповестяват от МОН.

Сигналът се базира на три одита - на дирекция " Проверки на място и мониторинг "  към ЦРЧР, на Изпълнителната организация " Одит на средствата от Европейски Съюз "  и на Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ). В документа се показва, че двама външни оценители, наети на цивилен контракти през 2018 година, 2019 година и 2020 година, са облагодетелствали избрани сдружения за спечелването на 27 плана. В един от случаите оценител е бил по едно и също време и началник на план. Фирмата бенефициент пък била на член от фамилията му. В същото време нито една от страните не е заявила спор на ползи, сочат констатациите на локалните и европейските институции.

От центъра упорстват под отговорност да бъдат подведени още двама някогашни шефове на Центъра поради непълен надзор, както и някогашен шеф на дирекция " Програмни действия, селекция и разбор "  заради евентуално манипулиране на подбора на оценители и за спор на ползи с към този момент определените ", оповестява МОН, без да цитира имена.

" Сега " неколкократно е писал за свадите в Центъра, който ръководи " Еразъм+ " и разпределя към 40-50 млн. евро годишно за планове за просветителна подвижност. През октомври 2018 година тогавашният началник малко преди тогавашният министър Красимир Вълчев да разгласи промени в управлението му поради открити нередности. Малко по-късно в медиите изтече сигнал от чиновници до Калканова, в който те описват за засечена порочна схема - няколко души в роднински връзки между тях печелят планове - един прави оценка, а различен се явява пряк бенефициент.

Бяха посочени общо 12 проблематични плана (финансирани в обстановка на спор на интереси), които по оценка на служителите през 2017 и 2018 година са били финансирани с 1 621 899 евро. В следствие започнаха да излизат разнообразни детайлности от работата на центъра. Негови чиновници сигнализираха, че са били подлагани на напън и че са, откакто са разкрили нередности при оценка на европроектите.

Заради съществуването на нерегламентирани практики Европейската комисия е поискала България да възвърне над 1.5 млн. евро в бюджета на стратегия " Еразъм+ ", признават още от МОН. До момента Центърът е платил 867 710 евро. Облагодетелствани компании са върнали непринудено 160 000 евро от тях. За останалите центърът е завел 17 каузи, като четири от тях към този момент са извоювани.

Заради следствията си по тези случаи в. " Сега " също бе съден от засегнатите лица, само че завоюва делото.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР