Нарушенията на съня сигнализират за сериозен здравословен проблем.Сънят е една

Нарушенията на съня сигнализират за сериозен здравословен проблем.Сънят е една ...

6 нарушения на съня, които издават сериозен здравословен проблем


Нарушенията на съня сигнализират за сериозен здравословен проблем.

Сънят е една от основните физиологични нужди на човек. Функционирането на организма, включително хормоналния баланс, както и работата на мозъка, до голяма степен зависи от качеството на нощната почивка. Има различни мнения за това колко човек трябва да спи. Според най-разпространената теория на възрастен човек са му нужни между 7 и 9 часа сън, за да отпочине.

Ако качеството или продължителността на нощната почивка се отклонява от нормата, се посочва нарушение на съня.

Експертите предупреждават, че мастната чернодробна болест може да повлияе на съня. Тези 6 смущения, свързани с него, са потенциални признаци на затлъстяване на черния дроб.

Симптомите на чернодробно заболяване могат да бъдат слабо изразени или да липсват, докато болестта достигне толкова тежък стадий, че е твърде късно да се реагира. Повечето от нас не мислят за благосъстоянието на черния си дроб и не му обръщат достатъчно внимание. Това води до възпаление и потенциално непоправими щети.

В китайската медицина смущенията в съня, които се проявяват между 1 и 3 сутринта, често се оказват свързани с черния дроб. Но на какво се дължи това?

Черният дроб изпълнява критична роля при производството на хормони.

Що се отнася до вашия режим на сън, много хормони могат да повлияят на двата основни хормона, които регулират цикъла на сън и събуждане, а именно кортизол и мелатонин.

Кортизолът е хормон на стреса, който обикновено се отделя малко преди човек да се събуди сутрин. Той ни помага да се чувстваме освежени и енергични на следващия ден.

Мелатонинът започва да се синтезира при намаляване на естествената светлина, като помага на човек да се отпусне и да изпита желание за сън.

Изследване на американски учени анализира нарушения на съня при пациенти с цироза.

Основните причини за чернодробната цироза са свързани с консумация на алкохол, прекаран вирусен хепатит В и С, метаболитни нарушения и безалкохолни мастни чернодробни заболявания. Нарушенията на съня и бодърстването са често срещани при цироза и са свързани с лошо качество на живот. Най-често срещаните нарушения са безсъние, прекомерна дневна сънливост и инверсия на съня и будуването.

Приблизително 80 процента от пациентите с хронично чернодробно заболяване съобщават за субективен лош сън.

Нарушенията на съня поради чернодробно заболяване включват следните оплаквания:
1. Безсъние
2. Намалена ефективност на съня
3. Увеличена латентност на съня
4. Намалено време за сън с бързо движение на очите (REM)
5. Синдром на неспокойните крака
6. Прекомерна сънливост през деня

Ако при вас са налични някои от тези смущения, консултирайте се със специалист.

Източник: fakti.bg