Нарушенията на съня сигнализират за сериозен здравословен проблем. Сънят е

...
Нарушенията на съня сигнализират за сериозен здравословен проблем. Сънят е
Коментари Харесай

6 нарушения на съня, които издават сериозен здравословен проблем

Нарушенията на съня алармират за сериозен здравословен проблем.

Сънят е една от главните физиологични потребности на човек. Функционирането на организма, в това число хормоналния баланс, както и работата на мозъка, значително зависи от качеството на нощната отмора. Има разнообразни отзиви за това какъв брой човек би трябвало да спи. Според най-разпространената доктрина на възрастен човек са му нужни сред 7 и 9 часа сън, с цел да отпочине.

Ако качеството или продължителността на нощната отмора се отклонява от нормата, се показва нарушаване на съня.

Експертите предизвестяват, че мастната чернодробна болест може да повлияе на съня. Тези 6 разстройства, свързани с него, са евентуални признаци на затлъстяване на черния дроб.

Симптомите на чернодробно заболяване могат да бъдат едва изразени или да липсват, до момента в който заболяването доближи толкоз тежък етап, че е прекомерно късно да се реагира. Повечето от нас не мислят за благосъстоянието на черния си дроб и не му обръщат задоволително внимание. Това води до инфектиране и евентуално непоправими вреди.

В китайската медицина разстройствата в съня, които се демонстрират сред 1 и 3 сутринта, постоянно се оказват свързани с черния дроб. Но на какво се дължи това?

Черният дроб извършва сериозна роля при производството на хормони.

Що се отнася до вашия режим на сън, доста хормони могат да повлияят на двата съществени хормона, които контролират цикъла на сън и пробуждане, а точно кортизол и мелатонин.

Кортизолът е хормон на напрежението, който нормално се отделя малко преди човек да се разсъни заран. Той ни оказва помощ да се усещаме освежени и енергични на идващия ден.

Мелатонинът стартира да се синтезира при понижаване на естествената светлина, като оказва помощ на човек да се отпусне и да изпита предпочитание за сън.

Изследване на американски учени проучва нарушавания на съня при пациенти с цироза.

Основните аргументи за чернодробната цироза са свързани с консумация на алкохол, прекаран вирусен хепатит В и С, метаболитни нарушавания и безалкохолни мастни чернодробни болести. Нарушенията на съня и бодърстването са постоянно срещани при цироза и са свързани с неприятно качество на живот. Най-често срещаните нарушавания са бодърствуване, несъразмерна дневна унесеност и инверсия на съня и будуването.

Приблизително 80 % от пациентите с хронично чернодробно заболяване оповестяват за индивидуален неприятен сън.

Нарушенията на съня заради чернодробно заболяване включват следните недоволства:
1. Безсъние
2. Намалена успеваемост на съня
3. Увеличена инертност на съня
4. Намалено време за сън с бързо придвижване на очите (REM)
5. Синдром на неспокойните крайници
6. Прекомерна унесеност денем

Ако при вас са налични някои от тези разстройства, консултирайте се със експерт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР