Нарушенията на съня са показател за лошо психично здраве, коментира

...
Нарушенията на съня са показател за лошо психично здраве, коментира
Коментари Харесай

Безсънието - симптом на влошено психично здраве

Нарушенията на съня са индикатор за неприятно психологично здраве, разяснява психиатърът Георгий Костюк.

" Една от първите прояви на психологично неразположение - става дума за обвързваните със напрежението тревожно-депресивни разстройства - е нарушаването на съня. То може да се прояви под формата на компликация при заспиване. Има моменти, когато заспивате бързо, само че по-късно се събуждате през нощта и не можете да заспите, или ранни събуждания, когато се събуждате няколко часа преди будилника, не можете да заспите, а по-късно прекарвате половината ден изтощени и не можете да се съвземете. Нарушенията на съня са един от ранните индикатори за съществуването на неподходящо положение на душeвността ", съобщи Костюк.

" Следователно, в случай че възстановяваме съня, евентуално бързо ще излезете от неподходящото състояние. Ето за какво е неотложно сънят да бъде здравословен - отделяйте задоволително време за сън, като за предпочитане е да се стартира с формулата " заспиване през днешния ден - пробуждане на следващия ден ". Важно е да спазвате интернет хигиена - старайте се да не гледате прекомерно доста смарт телефона си. По-малко алкохол, повече придвижване и чист въздух - и ще се оправите ", споделя психиатърът.

Според лекаря не са доста хората, които страдат от клинична меланхолия, а дамите, както и хората, които са подозрителни и тревожни, са по-податливи на депресивни положения.

Костюк означи, че индивидът е хармонична персона, а психическото му положение е неотделимо от физическото и е директно обвързвано с него. И освен психологичното положение въздейства на физическото, само че и соматичните болести въздействат на психологичното благоденствие.

" Класическите психосоматични болести включват бронхиална астма, артериална хипертония и редица други, при които психологичният фактор - стрес, паника, напрежение - играе доста значима роля за развиването на заболяването. Много соматични болести водят до тревога, от време на време до боязън от по-сериозни болести, а това към този момент въздейства в противоположна посока, когато соматичното заболяване утежнява психологичното ни здраве ", показа психиатърът./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР