Народното събрание реши България да изпрати военна и военно-техническа подкрепа

...
Народното събрание реши България да изпрати военна и военно-техническа подкрепа
Коментари Харесай

НС реши България да изпрати военна и военно-техническа подкрепа на Украйна

Народното заседание реши България да изпрати военна и военно-техническа поддръжка на Украйна.

Със 148 гласа „ за “, 46 – „ срещу “ и един въздържал се Народното събрание одобри плана за решение, импортиран от Министерския съвет. Обемът и типът на въоръжението, което България ще даде на Украйна, са засекретени.

Актът на Народното събрание е резултат от решението на Народното събрание от началото на ноември, с което беше предоставено на Министерския съвет в период до един месец да внесе план на решение за даване на военна и военно-техническа поддръжка за Украйна.

Решението планува Народното събрание да позволи пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна, годишно, за присъединяване в модули за подготовка на бойни санитари на територията на България по отношение на осъществяване на Мисията на Европейския съюз за подкрепяне на Украйна. Предвижда се още присъединяване на до 50 български военнослужещи за образование за потреблението на предоставено в границите на Мисията на Европейския съюз за подкрепяне на Украйна въоръжение и техника, на територията на страни членки на Европейски Съюз и/или в България.

Участие на до 5 български военнослужещи (офицери/сержанти) в Многонационалното командване на Европейски Съюз за общовойсково образование в Полша и/или Многонационалното командване за профилирана подготовка в Германия, планува решението.

Министерският съвет предлага поддръжката за Украйна да бъде осъществена по два метода. Първият е посредством подписване на съглашение на двустранна основа с украинската страна за даване на въоръжение, техника и муниции. Вторият механизъм за подкрепяне на Украйна е посредством принос към Мисията на Европейски съюз за подкрепяне на Украйна (EUMAM UA).

Народните представители одобриха на първо четене и законопроекта за одобрение на Споразумението сред Министерството на защитата на България и Министерството на защитата на Украйна по отношение на безплатно даване на въоръжение, техника и муниции. Предстои законопроектът да бъде разискван на второ четене от Народното събрание.

Народните представители организираха чуване на служебния министър-председател Гълъб Донев за поръчката на Нидерландия и Австрия, че няма да поддържат България за присъединението на страната към Шенгенското пространство.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР