Народното събрание продължава днес с приемането на второ четене на

...
Народното събрание продължава днес с приемането на второ четене на
Коментари Харесай

Депутатите решават дали данъчните дела ще се гледат в цялата страна

Народното заседание продължава през днешния ден с приемането на второ четене на огромните промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Те се одобряват на части и до момента в който правната комисия не беше свършила още законопроекта, в пленарна зала дефинитивно бяха признати първите текстове в него.

Едно от противоречивите оферти, на което държи доста ръководителят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, планува жалбите против ревизионните актове на данъчните да се преглеждат от административните съдилища в цялата страна. Правната комисия не поддържа концепцията и peши, че данъчните каузи би трябвало да се преглеждат единствено в пет съдилища, както и в този момент - в Coфия, Пловдив, Варна, Бургас и Beлиĸo Търново. Целта на законопроекта е да се облекчи натовареният Върховен административен съд и да се изравни натовареността на останалите 28 съдилища. А решението на правната комисия беше крачка обратно от задачата.

Миналият четвъртък Народното събрание стартира третата последна част на промените, която включва и подсъдността на делата против Национална агенция за приходите. По същото време обаче имаше съвещание на пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС), което попречи на Чолаков да участва в пленарната зала. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) изясни, че шефът на Върховен административен съд е помолил за отсрочване на това гласоподаване, с цел да може да участва при приемане на текстовете за подсъдността на данъчните каузи.

Тази смяна на Административнопроцесуален кодекс, която води до изменение в Данъчноосигурителния процесуален кодекс (ДОПК) - т.е. жалбите против ревизионните актове на Национална агенция за приходите да се гледат от административния съд по непрекъснат адрес/седалище на ищеца, изглеждаше безспорна. Още повече че в Административнопроцесуален кодекс беше записан дефинитивно правилото, че жалбите против самостоятелни административни актове се преглеждат по адреса/седалището на получатела им. Правната комисия обаче се съобрази с възраженията на данъчните, че смяната ще ги натовари. Причината - нямали адвокати във всички изнесени офиси из страната и трябвало да назначават нови хора, или да вършат разходи за пътувания на наличните юрисконсулти.

По думите на Чолакова това не е правилно - всички изнесени офиси на Национална агенция за приходите имат адвокати, най-малкото тъй като там се издават и наказателни постановления, които се апелират пред съответния областен съд и по тези каузи се явяват представители на приходната организация. Според него не е обикновено поради удобствата на данъчните да страдат жителите и те да бъдат товарени с разходи и неудобства от отдалечено правораздаване.

Пред " Дневник " арбитър Любомир Гайдов съобщи, че се надява депутатите да се вслушат във волята на административните съдии и добави, че в случай че данъчните каузи се гледат в цялата страна, ще има по-добър достъп до правораздаване. Повече четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР