Народното събрание прие на първо четене ключови промени в Закона

...
Народното събрание прие на първо четене ключови промени в Закона
Коментари Харесай

Депутатите одобриха на първо четене тол системата и електронните винетки

Народното събрание одобри на първо четене основни промени в Закона за пътищата. Решението беше взето със 113 гласа " за ", 1 " срещу ", а 69 се въздържаха, съобщи Actualno.com.

Промените плануват нови пътни такси, електронна винетка от януари 2019 година, и въвеждане на тол система от 16 август идната година.

Според текстовете ново звено в Агенция " Пътна инфраструктура " ще ръководи тол системата. Според вносителите след въвеждането ѝ страната ще престане да субсидира АПИ.

Промените гласят още, че леките коли и транспортните средства с обща позволена маса до 3.5 тона ще заплащат за използването на пътищата посредством електронни винетки, които ще бъдат въведени от началото на идната година. Както до в този момент те ще са годишни, тримесечни, месечни и седмични, които ще запазят цените си. Въвежда се уикенд винетка, която ще важи от петък на обяд до неделя в среднощ , само че какъв брой ще коства занапред ще се прецизира.

Електронните винетки ще могат да се купуват на терминали за самотаксуване или с картово заплащане. Има и опция за събиране на вземанията посредством така наречен " карти за гориво ", издавани от разнообразни търговци, посредством които се реализират безкасови регистрации на разплащанията, с карти или чипове, които регистрират транзакцията.

Впечатление при дебатите направи неналичието на районния министър Николай Нанков в пленарна зала, който през днешния ден е във Велико Търново.

Повече за дебата прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР