Народното събрание прие ключова промяна в Закона за околната среда

...
Народното събрание прие ключова промяна в Закона за околната среда
Коментари Харесай

Парламентът засили контрола върху екооценките на стратегически обекти, но го отложи с 2 г.

Народното заседание одобри основна смяна в Закона за околната среда и водите, с която възвръща опцията за обжалване пред две правосъдни инстанции на огромни строителни обекти - процедура, която беше прекъсната през 2017 година в мандата на ГЕРБ.

Компромисното решение на болшинството обаче е връщането на двойния правосъден надзор върху екооценките да се случи единствено за жалбите, подадени след 1 юли 2024 година - т.е. да бъде отсрочено с две години.

Искането за възобновяване на двуинстанционното разглеждане на тъжби се поддържа от голям брой организации за отбрана на природата. Облекченият режим беше въведен през 2017 година за плановете, които се считат за обекти с национална и стратегическа значителност, поради опасения, че някои от тях се блокират съзнателно с официални обжалвания.

Екологичните сдружения в България подлагаха на критика властта, че лимитира опцията за правосъден надзор и за по-добра оценка на въздействието от съответните капиталови планове върху здравето на хората и отбраната на околната среда.

През февруари 2022 година 30 природозащитни организации се подписаха в поддръжка на смяна в закона, която беше препоръчана от Министерски съвет.

Владислав Панев от " Демократична България " обаче внесе корекция с краткотрайно отсрочване на двуинстанционното обжалване, с цел да не се " стопират стратегически значими за страната планове в идващите няколко години ".

За неотложно връщането на двуинстанционния надзор се застъпи Крум Зарков от Българска социалистическа партия, който уточни, че неналичието на опция за наново обжалване основава опасности за корупция в правосъдната система и на държавно равнище. Решението кои обекти са " национални " и са със " стратегическо значение " е напълно в пълномощията на Министерски съвет. Той отхвърли и рецензиите в закъснение на процедурите поради жалбите, като подсети, че за разлика от " другите тресчици за дялане " в съда административният развой в България е бърз - нито една от касацията не е траяла повече от 6 месеца по делата за тежки планове, чието създаване лишава години.

Зарков влезе в спор със личните си сътрудници от Българска социалистическа партия - минути по-рано Борислав Гуцанов беше на трибуната, с цел да подлага на критика забавянето на строителството на обекти като Автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле или Автомагистрала " Черно море ".

Мирослава Петрова от " Продължаваме промяната " предложи жалбите против Оценка на въздействието върху околната среда на национални обекти да се преглеждат непосредствено на равнището на Върховния административен съд, а не по локалните му подразделения.

Редакциите в закона бяха признати с болшинство от Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България, въпреки че 2 души от ПГ на " Продължаваме промяната " и един човек от Има Такъв Народ дадоха глас " въздържал се " на компромисното предложение на Владислав Панев и редакцията на Петрова. " Възраждане " гласоподаваха срещу, Движение за права и свободи - " въздържал се " с общо 7 депутати, взели участие във вота, а ГЕРБ не дадоха нито един глас при окончателното приемане на измененията.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР