Народното събрание попълни в сряда състава на новия Висш съдебен

...
Народното събрание попълни в сряда състава на новия Висш съдебен
Коментари Харесай

Парламентът спази задкулисния сценарий при избора на съдебните кадровици

Народното събрание попълни в сряда състава на новия Висш правосъден съвет, изпълнявайки предварителните подмолни ангажименти за партийни квоти в съразмерност 4:3:2:2. Най-много членове вкара ГЕРБ – 4, следва Българска социалистическа партия с трима, Движение за права и свободи и “Обединените патриоти “ получиха по двама в така наречен държавно управление на правосъдната власт.Кандидатите на “Воля “ останаха отвън борда.

Представителите на Народното събрание в Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет са:

Заместник-председателят на Върховния административен съд Боян Магдалинчев, който до момента бе дясна ръка на отиващия си началник на Върховен административен съд Георги Колев. Съдия Магдалинчев е излъчен от ГЕРБ.

Съдията от Върховния касационен съд Вероника Имова, която също е издигната от ГЕРБ.

Съдията от Софийския апелативен съд Даниела Маринова – Марчева, издигната от Българска социалистическа партия.

Съдията от Апелативния профилиран углавен съд Драгомир Кояджиков, повдигнат от Българска социалистическа партия.

Бившият краткотраен ръководител на Софийския апелативен съд Стефан Гроздев, който Движение за права и свободи “освети “ като собствен човек по време на процедурата.

Адвокат Боян Новански, повдигнат от “Обединени патриоти “, който е спряган за непосредствен до Делян Пеевски.

ГЕРБ е единствената партия, която вкара двама души в Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет – районната прокурорка от Пловдив Гергана Мутафова и шефката на Окръжната прокуратура в Бургас Калина Чапкънова – Кючукова. Българска социалистическа партия прокара кандидатурата на висшата прокурорка Светлана Бошнакова, Движение за права и свободи заложи на шефката на столичното разследване Пламена Апостолова, а “Обединените патриоти “ на заместник-апелативния прокурор на София Йордан Стоев.

След гласуването може да се каже, че Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет ще бъде тотално доминирана от членове близки до основния прокурор Сотир Цацаров. Дали в Съдийската гилдия на съвета ще има прореформаторско болшинство доста зависи от държанието на двамата членове, определени с поддръжката на Българска социалистическа партия.

Очаквайте подробности
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР