Народното събрание отхвърли Националната стратегия за развитие на физическата активност,

...
Народното събрание отхвърли Националната стратегия за развитие на физическата активност,
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха Националната стратегия за развитие на спорта

Народното събрание отхвърли Националната тактика за развиване на физическата интензивност, физическото образование, спорта и спортно-туристическата активност (2023-2034) импортирана от Министерски съвет.

“Няма и дума за регулацията на работите на фитнесите , всеки става треньор  - минава курс месец-два и става, къде е контролът ”, попита Даниел Александров от ГЕРБ-СДС.

Според него в тактиката липсва и надзор по отношение на взимането на допинг . “Развитие на капацитета на българските спортисти е записано в тактиката, по какъв начин ще се обезпечи това нещо? Квалифицираните треньори по какъв начин ще ги накарате да работят с деца без да имат почтено заплащане, кой задължава федерацията да провежда изпращането на треньори на образование? Такова нещо липсва и би трябвало да бъде въведено ”, безапелационен бе Александров.

Димитър Иванов също от ГЕРБ-СДС напомни, че на равнище комисия тактиката не е била призната. “Нямаше го министъра в комисията, в този момент и в зала го няма, с цел да чуе дебатите ”, възмути се Иванов.

Даниела Дашева, заместник-министър на младежта и спорта разяснява, че в тактиката са изложени правилата и главните насоки за развиването на младежта и спорта в страната. “Тази тактика не е създадена от един човек, от едно министерство. В рамките на разписването на тактиката е работила експертна група от всички заинтригувани групи. Тази тактика въплъщава европейската визия за развиване на спорта ”, безапелационна е Дашева.

Красен Кралев, народен представител от ГЕРБ-СДС и някогашен състезателен министър, разяснява, че в тактиката няма никаква визия за това какъв би трябвало да бъде спорта.

Стратегията включва седем стратегически цели: Създаване на условия за поощряване към физическа интензивност, упражняване на спорт и на спортно-туристически действия на хората от всички обществени и възрастови групи, възстановяване на здравословното положение, качеството на живот, социализация и личностно развиване, развиването на спортния гений на деца, възпитаници и студенти посредством обезпечаване на благоприятни условия за еднакъв достъп до качествена спортна база, квалифицирани експерти, спортуване и изява, се написа в отчета на Министерски съвет. Останалите цели са ориентирани към елитния спорт, към спорта за високи достижения, към организации във връзка с интернационалните спортни събития и основаването на условия за качествени спортни уреди, тяхната рационализация, поддържане, ръководство и създаване, финансирането на българските спортни федерации и клубове, усъвършенстване на метода на държавната, локалната власт и обществено финансираните спортни организации от държания състезателен календар, както и основаване на оптимални условия за предварителна защита от допинг. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР