Народното събрание одобри удължителния закон на Бюджет 2022. По време

...
Народното събрание одобри удължителния закон на Бюджет 2022. По време
Коментари Харесай

Народното събрание удължи Бюджет 2022

Народното заседание утвърди удължителния закон на Бюджет 2022. По време на дебатите служебният министър на финансите Росица Велкова предложи компенсацията за потребителите на всеобщи горива от 25 стотинки на литър да продължи още месец. В тази връзка ръководителят на бюджетната комисия Петър Чобанов направи предложение от името на Министерството на финансите (МФ) за основаване на нова наредба. Предложението не беше признато да се разисква в зала по допустимост, съобщава financialtribune.bg.

Председателят на комисията по Бюджет и финанси изясни, че съществуват и други механизми, с цел да бъде удължена мярката, която завършва в края на тази година. Преди ден министърът на стопанската система Никола Стоянов увери, че ще бъде удължена от Министерски съвет и след 1 януари.

Припомняме, че мярката беше планувана да бъде в действие до изчерпването на 150 млн. лв. планувани за това. Средствата свършиха през ноември, само че след решение на Министерски съвет комепнсацията беше удължена до декември.

Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС предложи за финансиране на разноските и прехвърлянията Министерският съвет да не могат да се употребяват средства по единната сметка на Държавния фонд за гарантиране на резистентност на държавната пенсионна система и на средствата по стратегии и планове на Европейски Съюз. Срещу това възрази министърът на финансите Росица Велкова.

„ Абсолютно всички средства на държавното управление са в една сметка и оперативно се употребяват всички типове източници, уточни тя. С приемането на текста, който предлага господин Ананиев, би могло да се наложи при започване на годината да теглим дълг, при изискване че ще имаме 10 милиарда във фискалния запас “, се аргументира тя.

В последна сметка Народното събрание забрани на МС  да се разплаща по разноски със средства от оперативни стратегии, както и с пари от Сребърния фонд. Росица Велкова увери, че няма заплаха за погашение на пенсиите, тъй като има нужните средства от национално финансиране.

По-рано предлагането на Корнелия Нинова и група депутати от Българска социалистическа партия всяка година МРЗ да се дефинира като 50% от междинната за миналата година беше отхвърлено.

Предложението майчинството да бъде изравнено с МРЗ също беше отхвърлено. Не беше признато и пенсиите да се осъвременяват всяка година на 1 юли със 100% спрямо растежа на осигурителния приход или 100% по отношение на инфлация, както и работодателите да изплащат единствено първите 2 дни от болничните вместо както до момента – 3. Тези оферти бяха направени от Асен Василев от „ Продължаваме промяната “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР