Народното събрание одобри на първо четене в понеделник нови промени

...
Народното събрание одобри на първо четене в понеделник нови промени
Коментари Харесай

Само джендъри са ви в главата. Защитата от насилие на хора в интимна връзка е приета на първо четене

Народното заседание утвърди на първо четене в понеделник нови промени в Закона за отбрана от домашното принуждение (ЗЗДН). С тях се планува право на отбрана на хора, претърпели принуждение. Става въпрос за жертвите на принуждение, които нито имат брак с евентуалния си принудител, нито са във фактическо общуване с него.

Промените бяха подкрепени от ГЕРБ, „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи. „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и самостоятелният народен представител Радостин Василев гласоподаваха срещу, а от „ ИТН “ (ИТН) се въздържаха.

Това се случи на изключително пленарно съвещание в понеделник, дни откакто от правната комисия в Народното събрание. Разискванията бяха доминирани от разногласия за правната формулировка на термина „ интимна връзка “ , както и от мнения за „ интимната коалиция “ сред ГЕРБ и ПП-ДБ от страна на представители на „ Възраждане “, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия.

Депутатите прекъснаха лятната си почивка, с цел да обсъдят текстовете. Поводът беше след против 18-годишно момиче от Стара Загора. Младата жена е обезобразена в края на юни с макетен нож, а обвинен е.

В края на юли Народното събрание дефинитивно, само че и те нямаше да защитят момичето от Стара Загора. Причината е, че законът не обгръща потърпевши лица, които са били по отношение на хипотетичния си принудител, само че нямат брак и не живеят дружно.

Към момента ЗЗДН пази претърпели принуждение хора, които се намират или са били „ във фактическо съпружеско общуване “. Идеята на настоящия законопроект, импортиран от Движение за права и свободи, ГЕРБ и ПП-ДБ, е да размени тази дефиниция с понятието „ в интимна връзка “.

По време на съвещанието Надежда Йорданова от ПП-ДБ , която е измежду вносителите на плана, сподели, че ще се създадат промени в първичното предложение. Понятието „ фактическо съпружеско общуване “ ще се резервира и интимната връзка ще се добави като разширителна форма със следната формулировка:

„ Съвкупност от доброволни, трайни, персонални, интимни, полови връзки сред две лица, без значение дали споделят едно домакинство, и чието пораждане, наличие и преустановяване не са обект на правно контролиране от различен закон “. За трайни ще се считат връзки с дълготрайност от най-малко 60 дни .

По думите на Йорданова тази смяна ще разреши на жертвите на принуждение в интимни връзки да получат поддръжка, а насилниците им да преминат през стратегии за справяне с експанзията.

Представители на опозицията разкритикуваха предложенията. „ Възраждане “, Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и Радостин Василев видяха в тях опция за злоупотреби при бракоразводни каузи, както и за пробутване на Истанбулската спогодба и въвеждане на „ джендър идеология “ и „ трети пол “, които не попадат в текстовете.

Корнелия Нинова от Българска социалистическа партия назова измененията „ законодателен пробив за въвеждане и легализиране на еднополовите бракове “, защото в дефиницията за интимна връзка няма условие сътрудниците да са от противопоставен пол. На това Искрен Митев от ПП-ДБ отговори, че „ единствено джендъри са ви в главата “.

Интимната връзка беше част от първичния план за промени в ЗЗДН, направен от екипа на Надежда Йорданова. Идеята отпадна, откакто някои партии се оповестиха срещу опцията хора в хомосексуални връзки.

„ Днешният спор демонстрира какъв брой незряло, лимитирано и дебелашки се мисли по този проблем “, сподели Кирил Петков от ПП-ДБ.

Пленарното съвещание се организира на фона на митинг пред Народното събрание под надпис „ Нито една повече “ , който настоя препоръчаните промени да се одобряват.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) от ноември предходната година, 36,3% от младите дами сред 18 и 29 години в България са били насилвани физически или полово от собствен сегашен или някогашен сътрудник.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР