Народното събрание (НС) одобри купуване на близо 200 бойни и

...
Народното събрание (НС) одобри купуване на близо 200 бойни и
Коментари Харесай

Това е добро решение. Парламентът одобри сделката за бойни машини Страйкър от САЩ за $1,3 млрд.

Народното заседание (НС) утвърди пазаруване на близо 200 бойни и спомагателни машини от Съединени американски щати. 183 от тях са от семейството „ Страйкър “ (Stryker). Прогнозната цена е над 1,3 милиарда $ .

Решението поддържаха депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. С " въздържал се " гласоподаваха двама от Българска социалистическа партия, останалите гласоподаваха с " срещу ", дружно с депутатите от Има Такъв Народ и " Възраждане ".

С покупката България би трябвало да оборудва механизирана бригада, което е един от уговорките на страната към НАТО . Сделката не може да се реализира от близо десетилетие.

През 2018 година Народното събрание утвърди план за покупка на 150 бронирани машини за Сухопътните войски. Процедурата беше спряна през 2021 година от Министерството на защитата, защото " ценовите оферти на двете компании, позволени до втория стадий, доста надвишават рамката, одобрена от Народно събрание ". Сега Министерският съвет (МС) предлага на депутатите да анулират решението си от 2018 година, с цел да трансформират параметрите на договорката.

" Това е положително решение и аз в действителност доста скърбя, че има такива народни представители, които работят против ползите на българската войска ", сподели министърът на защитата Тодор Тагарев след дебатите, които бяха доминирани от " Възраждане " и Българска социалистическа партия, които подлагаха на критика министъра.

Според Атанас Зафиров от Българска социалистическа партия решението на държавното управление нарушава законно и може да бъде обжалвано сполучливо пред Върховния административен съд (ВАС).

Председателят на комисията по защита Христо Гаджев от ГЕРБ прикани държавното управление да в профил мотивите за обжалване и да внесе още веднъж плана.
 Страйкър на армията на Съединени американски щати сниман в Словакия
Една от главните тези на водача на " Възраждане " Костадин Костадинов беше, че България купува остарял модел " Страйкър ", употребен от Морската пехота на Съединени американски щати, който към този момент е спрян от произвеждане.

" Имам достъп до класифицирани отчети – това, което сподели господин Костадинов сподели, не съм го срещал в тези отчети ", сподели Тагарев.

Той добави, че ще бъде построен Регионален център за ремонт и поддръжка на машини " Страйкър " в България, където ще бъде осъществявана поддръжката им. Министърът сподели още, че част от дейностите по производството на машините също ще се извършат тук. От Българска социалистическа партия дефинираха това като " неистини ", само че не показаха доказателства, които да опровергават Тагарев.

Базата на машините " Страйкър " се развива и модернизира непрекъснато. През юни 2023 година армията на Съединени американски щати направи поръчка за 712,3 млн. $ за 300 машини Stryker DVHA1.

След като бъде подписан контракт от държавните управления на България и Съединени американски щати , той би трябвало да бъде утвърден от законодателните органи на двете страни.

Доставките на машините би трябвало да стартират още през третото тримесечие на 2025 година, в случай че договорът бъде подписан скоро, а последните машини би трябвало да дойдат при започване на 2028 година Основното количество от бойни и спомагателни машини ще бъде доставено през 2026 и 2027 година - с ритъм на доставките от 10 машини на месец.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР