Народното събрание на България ратифицира междуправителствено споразумение за сътрудничество със

...
Народното събрание на България ратифицира междуправителствено споразумение за сътрудничество със
Коментари Харесай

Опозицията критикува правителството за „слугинаж“ след споразумение за АЕЦ „Козлодуй“ със САЩ

Народното събрание на България ратифицира междуправителствено съглашение за съдействие със Съединените американски щати по отношение на построяването на 7 и 8 блок на Атомната електроцентрала „ Козлодуй “. Споразумението, което получи зелена светлина от енергийната комисия на 12 февруари, е значима стъпка към разширението и модернизацията на нуклеарната енергетика в страната.

Министърът на енергетиката в оставка Румен Радев акцентира смисъла на съглашението, като съобщи:

„ Това съглашение е нужно, само че и е утвърдено от Европейска комисия. “

Това акцентира ангажираността на България към развиването на своята енергийна инфраструктура в сходство с европейските стандарти и наставления.

Въпреки позитивните оценки, с поразумението провокира рецензии от страна на опозицията . Костадин Костадинов от партия „ Възраждане “ изрази подозрения по отношение на независимостта на българската външна политика, разяснявайки, че „ каквото кажат от Съединени американски щати, това и вършим “ .

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия остро подлага на критика държавното управление за неговите дейности, като ги дефинира като „ лакомия, непросветеност и слугинаж “ . Той добави:

„ Като чета това съглашение, започвам да си мисля, че сме колония на Съединени американски щати. Вие ще вършиме пробна площадка на Козлодуй ли? Защо Англия, която е най-големият сътрудник на Съединени американски щати, отхвърли технологията на AP1000? Това е следващата черна дупка за източване на пари. “

Парламентът освен одобри съглашението със Съединени американски щати , само че и утвърди провеждането на договаряния сред „ АЕЦ Козлодуй-Нови мощности “ ЕАД и компанията „ Хюндай “, включена в късия лист на евентуални реализатори за строителството, инженеринга, доставката и въвеждането в употреба на новите блокове с технологията AP1000. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР