Народният артист на Руската федерация Владимир Меншов, режисьор на наградения

...
Народният артист на Руската федерация Владимир Меншов, режисьор на наградения
Коментари Харесай

Почина режисьорът на "Москва не вярва на сълзи"

Народният актьор на Руската федерация Владимир Меншов, режисьор на наградения с " Оскар " филм " Москва не има вяра на сълзи ", умря на 81-годишна възраст. Като причина за гибелта се показва COVID-19, макар че съгласно информацията на РИА Новости той е карал лека форма на коронавирусната зараза.

„ Загубихме нашия безценен другар, който даде всичките си креативен сили и ослепителен гений на родното си кино студио. Истински национален режисьор, чиито прелестни филми са познати и обичани от милиони хора ", пишат от филмовото студио " Мосфилм ".

Владимир Меншов е роден на 17 септември 1939 година в Баку. Завършва учебно заведение в град Архангелск и постъпва в Московския институт по кинематография. През 1965 година продължава образованието си за режисьор. В огромното кино дебютира с основната роля в драмата на Алексей Сахаров " Човек на своето място " (1972 г.). Като артист взе участие в доста руски и съветски филми, в това число в по-нови като „ Нощна стража " и „ Дневна стража " на Тимур Бекмамбетов.

Меншов обаче печели най-голяма популярност като режисьор - с кино лентата си от 1979-а " Москва не има вяра на сълзи ". През 1981 година лентата е отличена с " Оскар " за най-хубава чуждоезична продукция, става и най-касовият руски филм в годината на премиерата си.

В края на юни Меншов бе включен измежду първите петима претенденти на „ Справедлива Русия " за изборите за Държавна дума, които би трябвало да се състоят през септември. Режисьорът не участва на конгреса на партията, най-вероятно поради заразяването си с ковид.

На 29 юни в болница с диагноза ковид бе призната и брачната половинка на Владимир Меншов - и изпълнителка на основната роля в „ Москва не има вяра на сълзи ", Вера Алентова. Още една звезда от същия филм, актрисата Ирина Муравьова, бе инфектирана с COVID-19 и лежа в болница в края на 2020 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР