Народни представители от “Продължаваме Промяната – Демократична България предлагат да

...
Народни представители от “Продължаваме Промяната – Демократична България предлагат да
Коментари Харесай

Спират огромните пачки за пенсионери от държавни фирми

Народни представители от “Продължаваме Промяната – Демократична България ” оферират да се постави таван на компенсациите при пенсиониране поради изкривявания при досегашното релативно безкрайно състояние, най-много в държавните предприятия.

Според Кодекса на труда работодателят дължи минимални компенсации съгласно трудовия стаж в предприятието, които в общия случай са две брутни заплати, а при стаж повече от 10 години през последните 20 години – шест заплати. Член 228, алинея 2 от Кодекса на труда категорично показва, че тези компенсации са минимални. Той разрешава да бъдат планувани и по-големи акт на Министерския съвет, в групов трудов контракт или в трудовия контракт.

Проучване на народния представител от ПП-ДБ Димитър Найденов, който е основател на законопроекта, демонстрира обилни аномалии при приемането на компенсации при пенсиониране в държавните предприятия. В общия случай става въпрос за връзки, уредени в групов трудов контракт.

В „ Ръководство на въздушното придвижване “ (РВД), да вземем за пример, за последните пет години са раздадени към 20 милиона лв. на нови пенсионери, като през 2021 година четирима души се взели към един милион лв.. Това прави приблизително към 250 000 лв. на човек. От информация за получените при пенсиониране суми е видно, че в интервала 2018-2022 година, са изплащани самостоятелно на пенсионер суми над 370 000 лева по силата на формула в групов трудов контракт.

Димитър Найденов, който е бизнесмен от Бургас и член на “Да, България ”, акцентира, че има голяма диспропорционалност сред компенсациите в частния бизнес и държавните предприятия. “Очевидно е, че посредством групов контракт (а даже индивидуално) в обществените предприятия се дължат компенсации заради придобивана на право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, които надалеч надвишават пазарните, в случай че се наблюдава процедура във компаниите частна благосъстоятелност. Очевидно е също по този начин, че тези компенсации разрешават легално да се „ награждават “ трудоустроени на високи управителни позиции в обществени предприятия лица, които доста постоянно са свързани под една или друга форма с принципала – страната или общината ”, стимулира се Найденов.

С предлаганото допълнение на Закона за обществените предприятия се вкарва горна граница на компенсациите при преустановяване на трудово правно отношение след добито право на пенсия, което не може да надвишава брутното трудово заплащане за период от 12 месеца. Така служащите и чиновниците ще продължат да бъдат защитавани член 222, алинея 3 от Кодекса на труда, само че държавното управление, груповият трудов контракт и съответният самостоятелен трудово контракт няма да могат да плануват компенсации над горната граница.

“Предлаганата горна граница, която е два пъти по-голяма от минимално плануванаъа в Кодекса на труда, не е дребна за българските стандарти. В същото време тя ще ограничи опцията на избрани лица да раздават безлимитно обществени (държавни и общински) средства посредством противоречиви групови или самостоятелни трудови контракти ”, добави той.

Като допълнение той показва, че в някои сфери, като да вземем за пример Министерство на вътрешните работи и правосъдната система, е планувана горна граница на компенсациите. “Няма причина при трудовите правни отношения да няма сходни предели и да се стига до обстановки, при които служащите и чиновниците да получават по-високи компенсации даже от показаните нагоре категории лица ”, прибавя Найденов.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР