„Народни представители от ПГ на „Обединени патриоти“ сме тук, при

...
„Народни представители от ПГ на „Обединени патриоти“ сме тук, при
Коментари Харесай

Депутати от „Обединени патриоти“ посетиха Цариброд за отбелязването на 100-годишнината от Ньойския договор

„ Народни представители от ПГ на „ Обединени патриоти “ сме тук, при българската общественост в Цариброд с цел да отбележим дружно 100-годишнината от срамния Ньойски контракт, който откъсна от снагата на Родината български територии и ги причисли към непознати страни. Но сме и тук, с цел да подкрепим нашите сънародници от Западните околности “. Това съобщи националният представител от НФСБ в групата на „ Обединени патриоти “ и зам.-председател на парламентарната група Борис Ячев. Заедно с него в Цариброд, Сърбия, дойдоха и депутатите Александър Сиди от Вътрешна македонска революционна организация, Славчо Атанасов, Георги Колев и Росен Живков от НФСБ, Стоян Божинов от Вътрешна македонска революционна организация, координаторът на НФСБ Венера Тодорова.

Те разговаряха с нашите сънародници в Културна-информационния център и посетиха учебното заведение „ Св. Св. Кирил и Методий “. Народните представители сервираха дружно с ръководителя на Културно-информационния център Далибор Миланов и с генералния ни консул в Ниш Едвин Сугарев венци пред паметника на Васил Левски.

„ Превърнахме в традиция това освен да бъдем дружно с българите от Западните околности на значими дати, само че и да осъществяваме разнообразни начинания, които да способстват за това самочувствието на българите от Западните околности да не угасва “, сподели още Борис Ячев. Той беше безапелационен, че работата в посока на това да се развиват добросъседските връзки сред България и Сърбия минава и ще продължи да минава през правата на българите от Западните околности.

Генералният ни консул в Ниш Едвин Сугарев също акцентира, че подписването на Ньойския контракт е акт, който провокира същинска национална злополука и е поражение на фантазиите на страната да събере на една територия всички българи. „ Не можем да не отбележим тази дата. Това не значи, че имаме някакви териториални искания към Сърбия, защото е ясно, че като членове на Европейски Съюз и НАТО не можем да предявяваме такива искания. Но би трябвало локалните българи да знаят каква е повода да живеят в Сърбия. Тази дата би трябвало да бъде помнена и да ни задължава да се грижим за тези хора тук “, акцентира Едвин Сугарев.

„ Пред паметника на иконата на българщината – Апостола на свободата Васил Левски, употребявам думите на дядо Вазов – „ Не се гаси туй що не гасне “ като приказвам за българския дух и нашите сънародници тук “. Това съобщи Славчо Атанасов минути, откакто националните ни представители сервираха венци и цветя пред паметника на Левски в Цариброд. Той беше безапелационен, че за тези 100 години от подписването на несправедливия Ньойски контракт страната ни към момента е дебитор към българите в Западните околности.

„ Защото от 80 хиляди – през днешния ден те са към този момент едвам 15 хиляди души “, уточни Славчо Атанасов. Той беше безапелационен, че депутатите от „ Обединени патриоти “ ще създадат всичко допустимо за възстановяване на живота на българите в Западните околности.

Александър Сиди също акцентира, че българската страна би трябвало да бъде още по-активна в политиката си на подкрепяне на българското национално малцинство в Сърбия. „ Вярвам, че ние, народните представители от „ Обединени патриоти “ ще можем да убедим българското общество, че би трябвало да имаме по-сериозно наличие тук “, сподели още депутатът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР