Наркотиците не са нещо хубаво, особено с повишаващата се смъртност

...
Наркотиците не са нещо хубаво, особено с повишаващата се смъртност
Коментари Харесай

Как папа Лъв XIII консумираше кокаин и дори го рекламираше

Наркотиците не са нещо хубаво, изключително с повишаващата се смъртност и лесният достъп до тях. Свидетели сме на най-различни акции за опазването на младежта, само че много от тях се провалят по най-различен мотив. И до момента в който през днешния ден имаме информацията и свободата да открием всички вероятни нездравословни резултати, както и въздействието на този опиат, то през днешния ден няма по какъв начин да оставим една доста забавна вест. Кокаинът е бил употребяван даже във Ватикана. Още повече – той е желан от няколко глави на Римокатолическата черква. Мислите си, че се майтапим? Грешите!

Виното Вин Мариани е било рекламирано като пиво, което потиска глада, оказва помощ на храносмилането и лекува грип, само че най-важното – дава сила. Не сте го чували, тъй като се е продавало във втората половина на XIX век, било е нова напитка, която превзема Европа и Съединени американски щати с лекост. Разработчикът е френски химик на име Анджело Мариани, затова питието носи неговото име и даже се предписва с рецепта за някои по-тежки случаи. Най-вече се оказва, че дава доста сила, изключително откакто основната съставна част в тази напитка е кокаин. На всеки към 100 грама участвали 6 мг кокаин.

Приемането му в течна форма не е било толкоз дейно, колкото общоприетият банкет – няма да разбираем какъв е той, само че като че ли това е социална загадка – но в действителност дава приятния и хубав прилив на сила и мощ. Най-вероятно и това прави виното толкоз вълнуващо и качествено, въпреки всичко кой би изискал да избяга от всичко това. Все отново не би трябвало да забравяме, че основателят е направил нещо брилянтно. Освен създаването с опиат, той влага извънредно доста в реклами. Агресивен е, лепи плакати на всички места, разгласява анонси във вестници и като че ли е надалеч по-оригинален от лица като Пабло Ескобар.

Най-важното е, че в случай че сте известна персона, получавате каса от неговото вино изцяло гратис. Мариани изпраща на всеки, освен това, без да търси нищо в подмяна, като че ли въобще е било належащо, само че дано продължим напред. Ако разгледате листата с получатели, може да откриете, че става въпрос за кралица Виктория, Томъс Едисън, Юлс Грант и още доста други. Едисън няколко пъти ще каже пред публиката, че тази напитка му е помогнала да работи до късно. Най-голямата победа за френския откривател е печеленето на папа Лъв XIII. Именно той награждавал всеки отличен духовник с една  бутилка кокаиново вино.

 vin-mariani

Дори сложил орден за качество. Ето и още по-забавната вест, той не се тормозил да изясни, че постоянно носил по малко в своята манерка, с цел да може да се пречисти и след всяка  молитва или работа, която има. И до момента в който премията от Ватикана е реалност, Мариани незабавно разлепя етикетите с този орден и продължава именитата реклама. Освен това като подарък дава и брошура, в която демонстрира и всички мнения на известни персони, които пият неговото вино. По същото време лекарите към този момент стартират да гледат с друго око на кокаина и то надалеч не е с реномето, което този химик споделя.

Малко откакто редица лекари получават по една бутилка персонално от основателя, вземат решение да ревизират сами какъв ще е резултата и с изненада откриват, че единствено силата е реалност, само че въпреки всичко кокаинът има тъкмо такива качества. Истината обаче е, че доста години по-късно неговата тактичност – прибавянето на един пристрастяващ детайл в всеобщ артикул – може да се усвои и от някои компании за производството на безалкохолни питиета. Около 2 десетилетия Мариани продължава да бъде сполучлив на пазара и виното се лее като река, прочее надали, тъй като всяка капка се консумирала.

В началото на XX век обществената спекулация с кокаина стартира да губи положителното си име. Тогава всички стимулиращи питиета, в това число това вино, стартират да се считат за опиат и бързо се стопират от продажба. Самото пиво в действителност не би трябвало да се счита за рисково, в случай че е в умерени количества, само че никой не го е консумирал по този начин. След като е рекламирано като лекарство, мнозина го пият за каквото се сетят и резултатът е повече от индикативен. Не  е ясно какъв брой тъкмо са пристрастените, а има и родители, които са давали питието на своите деца, с цел да ги приспят по-лесно. Намесва се и държавното управление, което публично не разрешава всички такива напитки.

 pope-leo-vin-mariani

И по-късно идва крахът – производителят отстранява кокаина и стартира да го продава още няколко години, само че без златната съставна част, никой не желае да го вземе, това е едно криво-ляво алено вино, нищо повече. Както се досещате, папата също го сменя, а Париж става малко по-заспал. Все отново не би трябвало да забравяме, че Анджело е съумял да вземе своето и надали е бил толкоз отчаян от приходите.

Снимки: Wikipdia

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР