Наркотиковата епидемия в Шотландия: „Загубих крака си от хероинов удар за £15“

...
Ампутираният не е ясно дали е загубил крака си заради
Коментари Харесай

Ампутираният не е ясно дали е загубил крака си заради мръсна игла или наркотиците са били пълни с неизвестни, мощни вещества.< /p>

Хаосът от вечерта, която промени живота му, е мъглявина и нещо като мистерия.

На фронтовата линия на спешната смърт от наркотици в Шотландия, Уили казва, че „няма подкрепа“ като нов вълна от крек кокаин залива родния му град.

Дънди - град с по-малко от 150 000 души - е прословутият епицентър на кризата със свръхдозата в Европа от години. Много от приятелите на Уили бяха убити.

От 2013 г. насам има рязко и устойчиво увеличение на смъртните случаи от наркотици в Шотландия.

Кокаин на стойност 1,1 милиона долара, открит от кмета на Тампа Джейн Кастор по време на семейния риболов правителството „отмести погледа ни от топката“.

Изображение: Смъртни случаи от наркотици в Шотландия

Предвижда се спад на смъртните случаи от наркотици

Експерти казаха на Sky News последните данни за смъртните случаи от наркотици, които ще бъдат публикувани на Вторник вероятно ще покажат, че загубата на живот сред шотландците най-накрая намалява.

Една водеща фигура твърди, че може да има значителен спад през последния 12-месечен период - но хаосът далеч не е приключил улиците на Дънди.

Професор Катриона Матесън, експерт по злоупотреба с вещества от университета Стърлинг, каза: „Всички индикации, които видях, показват, че цифрите за 2022 г. ще бъдат намалени. Не само малко.

"Това означава, че някои от въведените инициативи започват да имат ефект.

"Но не можем да кажем, че сме на низходяща траектория, защото има незаконен пазар с нови синтетични опиоиди, които са много евтини, мощни и ние започваме да виждаме, че те идват."

Изображение: Професор Катриона Матесън

Атаки с киселина и валиум от £10

Залитайки се по улицата е една майка, която е обхваната от опасни желания. Тя разказва страховита история за изливане на киселина върху краката й, докато се бори с дълг за наркотици, свързан с фигура от подземния свят.

Тя е в агония, тъй като от отворените рани по крайниците й изтичат телесни течности.

Sky News влезе в близкото високоетажно имение Lochee, където местните жители разказаха за опасна сцена, където престъпността е разпространена и наркотиците са смъртоносни.

Изображение: Високоетажно имение Lochee

Един баща, Бари Ричи, описва безмилостния цикъл на избягване на хора, страдащи от свръхдоза в общите части и стълбищата.

Той каза: „Мога Не водя децата си тук през уикенда."

Пристрастените към схемата казват, че достъпът до незаконни вещества е по-лесен от всякога. Един казва, че може да получи пакет от 25 хапчета валиум за £10 в рамките на „секунди“ чрез бързо телефонно обаждане.

Изображение: Бари Ричи

Друг потребител каза: „Мястото е наводнено с крак. Има винаги е било лошо, но тази година е 100 пъти по-лошо".

Присъствието на Sky News се превърна в проблем, когато един дилър се приближи до камерите с тънко завоалирана заплаха, намеквайки, че гърлото му е "прерязано" наскоро и полицията не плаши онези, които участват в търговията с наркотици.

„В момента сте наблюдавани“, предупреди той.

Малко по-късно ситуацията имаше риск да стане враждебна и заснемането беше прекратено.

Изображение: Lochee high-rie estate

Улични бензои, блус, диазепам и валиум

Видовете вещества са развиваща се картина.

Има 918 смъртни случая, свързани с бензодиазепини през 2021 г., почти пет пъти повече от 2015 г.

Лекарствата, отпускани с рецепта, които идват предимно от черния пазар, са известни като улични бензои, блус, диазепам и валиум.< /p>Изображение: Видове наркотици, причиняващи смърт

Уличният артист Джеси Джоунс казва, че хапчетата в днешно време биха ви „взривили ума“ в сравнение със силата на хероина.

53-годишният, който играе bongos в главната търговска зона на Дънди, казва, че може да получи шепа от 25 таблетки валиум за минути за по-малко от цената на бутилка водка.

Той каза: „Имаше един път, когато бях в моя с приятелката бяхме взели четири и веднага разбрах защо хората умират. Бях уплашена. Ако бях взел още 15, нямаше да съм тук.

Изображение: Джеси Джоунс

„Някои хора са луди по него. Той изважда най-лошото в хората. Това е като различна планета. светлинни години една от друга в сравнение с хероина."

Смъртните случаи от наркотици вече са признати за един от най-големите фактори за намаляването на продължителността на живота в Шотландия. Някои индикатори за данни показват, че случаите на предозиране сред шотландците са по-високи, отколкото дори в Съединените щати.

Процентът на смъртните случаи в сравнение с наличните данни от европейските съседи разкрива мащаба на проблемите на Шотландия.

Изображение: Europe drug смъртни случаи

Защо Шотландия е уникална?

Експертите казват, че бедността и липсата на възможности са основните двигатели.

Хората в най-бедните райони на Шотландия са над 15 пъти по-склонни да умрат от наркотици в сравнение с тези в богата област, според Националния регистър на Шотландия.

Кирстен Хорсбърг, която е работила в услуги за лечение на наркотици повече от десетилетие, е главен изпълнителен директор на Scottish Drugs Форум. Благотворителната организация е водещ глас по отношение на кризата.

Тя каза: „Много от същите проблеми съществуват в Англия и в други области по отношение на бедност, лишения и травми. Но проблемите са по-концентрирани в Шотландия.

„Една от причините за смъртните случаи, свързани с употребата на наркотици, е липсата на хора на лечение, което потенциално би спасило живота им. Имаме по-малко от 40% от хората, които имат достъп до това лечение. В Англия наистина имат повече хора, които имат достъп до лечение.

Изображение: Kirsten Horsburgh

„Определено има напредък в начина, по който се предоставят нашите услуги за лечение и подобрение със стандартите, за да се даде на хората достъп до по-навременно лечение.

„Знаем, че е вероятно да има леко намаление на броя на смъртните случаи, които ще видим [в последните данни от вторник]. Това е положително, но все още не е знак за успех, когато все още ще имаме над 1000 починали души.

Законите за наркотиците в момента са запазени за Уестминстър, но шотландското правителство контролира здравните и социалните политики наоколо консумация на наркотици.

Министрите в Единбург са инвестирали 250 милиона британски лири в службите за пристрастяване в страната, но ключовите цели са пропуснати.

Изображение: Смъртни случаи от наркотици по пол

Данните сочат, че почти 60% от услугите не са дали възможност на зависимите да започнат лечение в същия ден, в който са се обърнали за помощ, въпреки че това е очакваният стандарт.

Това доведе до това благотворителните организации да поемат нещата в свои ръце.

Тъй като цифрите показват, че броят на жените, умиращи от наркотици, се увеличава, Sky News получи специален достъп вътре в отделение за бездомни жени, които са пристрастени към наркотици.

Изображение: Центърът за жени

Съоръжението, управлявайте от съоръжението Sime, управлявано от Simon Community Scotland, промени подхода си, за да се отклони от подхода „без толерантност“ към употребата на наркотици.

Преди обитателите на приюта рискуваха да загубят стаята си, ако бяха хванати да приемат вещества в сградата, но на фона на нарастващата национална извънредна ситуация благотворителната организация промени позицията си.

Чисти игли и безопасно оборудване за инжектиране вече се предоставят в специална стая за намаляване на вредите заедно с налоксона, който е лекарство за преодоляване на предозирането с опиати.

Изображение: Центърът вече предоставя чисти игли

Хана Бойл от благотворителната организация каза, че резултатите са променили нещата.

Тя каза: „През 2020 г. трагично загубихме 17 души в нашите жилищни услуги и през 2021 г. загубихме един човек. Това е драматична промяна и намаляване на броя.

„Успяхме да спасим животи колкото можем и наистина променихме подхода си, за да сме сигурни, че хората имат това, от което се нуждаят, когато приемат вещества и имат качество на живот."

Изображение: Хана Бойл

Жилищната рехабилитация ли е отговорът?

Стратегията на шотландското правителство за овладяване на продължаващата извънредна ситуация е финансиране на повече жилищни рехабилитационни съоръжения.< /p>

Министрите се стремят да увеличат капацитета на леглата до 650 и да гарантират, че има поне 1000 публично финансирани места.

Сгушено в селските полета на Fyvie, Aberdeenshire е рехабилитационното звено Sunnybrae.

>

Това е християнска програма, в която зависимите се записват за 12 месеца на строг режим на обучение и консултиране, основано на Библията, за да изградят отново живота си.

Мобилните телефони са забранени и жителите са отучени от всякакви вещества - включително тютюн - само за две седмици.

Лидерите казаха, че повече от 450 души са взели участие в модела на въздържание през последните 20 години.

Изображение: Християнската рехабилитационна програма е сгушена в селските райони Шотландия

Нито един от настоящите участници не е бил директно препоръчан от NHS, всички те са „самосезиращи се“, които завършват процеса на кандидатстване в Sunnybrae.

Звеното е получило повече от £700 000 от средства на данъкоплатците.

Пол Бийтън, ръководител на курса, също разкри, че техните вътрешни данни предполагат, че повече от половината жители или се връщат към стария си живот, или са в неизвестност.

Той каза: „Хората идват в нас с почти всяка област от живота им, счупена, физически, психически, емоционално, финансово.

Изображение: Paul Beaton

„Ние им помагаме да стигнат до първопричините, за да им дадем изцеление, мир и свобода от проблемите които ги тласкат към вещества на първо място.

„Ние наистина се фокусираме върху това да имат силен план за „продължение“ за края. Ние наистина работим усилено, за да ги подготвим за победата. Нашият процент на успех, броят на хората, които продължават да водят чист, свободен и трезвен живот, е 45%. Което е страхотно."

Някои експерти в сектора за възстановяване на лекарства смятат, че други модели на рехабилитация са по-ефективни.

Кирстен Хорсбърг от Шотландския форум за наркотиците каза: „Ние подкрепяме жилищната рехабилитация е на разположение, когато го поискат. Тласкането на хората към ситуация на въздържание не е полезно, защото може да увеличи риска за хората. Въздържанието трябва да е налично, но това не е по-добър подход.

„Наличието на услуги за хората, когато искат да спрат употребата на наркотици, е важно, но това не е спешна реакция и това често липсва в тези разговори.“< /p>

Последните официални данни, разкриващи най-актуалния брой смъртни случаи от наркотици в Шотландия, ще бъдат разкрити във вторник.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР