Наричат я легендарното perpetuum-mobile Моника Попова и очакват да взриви

...
Наричат я легендарното perpetuum-mobile Моника Попова и очакват да взриви
Коментари Харесай

Ковьорът в триумфален марш обратно на стената!

Наричат я " именитото perpetuum-mobile Моника Попова " и чакат да взриви зала " Бетона " на изложба " Сан Стефано " със своята независима галерия " HAUTE КОВЬОР " – парижки цикъл цветни рисунки и бродерии върху ковьори, която поражда по време на двумесечния ѝ престой през лятото на 2021 във Франция.

За ръкостискането на националното и високото изкуство Моника намира значително съдружници. Сред тях е писателят Николай Бойков, който запретва ръкави в дирене на ковьори навсякъде из България за положителната идея.Ето какво споделя Моника Попова:

 " Всичко стартира в Париж! Нямаше го огромното ми семейство, а единствено Методи, който се грижеше за душата ми и за утринното ми кафе! Така се започна… с една френска сила, която ме заля! Създадох към 150 рисунки за 2 месеца, при които нямаше значение дали ги рисувам, или бродирам! Имах потребност да работя непрекъснато! Храната ми бяха 30 музея и 25 града. Тази сила ме поведе в един креативен въртоп, който преля и в София. Започна от няколкото ковьорчета, които купих вместо хартия в Париж, и продължи с още 100, които открихме с поета Николай Бойков в България. Това са изображения, с които моето потомство израсна. Нямаше съвсем дом без избродирана картина на стената. За мен са знак на дома и уюта. В Париж те ми липсваха и започнах да апликирам рисунки, отдадени на фамилията си върху ковьорчетата. В следствие даже трансферирах и техни авторски изображения върху избродираните платове. Това ги направи част от плана, който назовах ОТКОВЬОР, като ОТКОТЮР, тъй като всичко стартира от града на Любовта и провокира Любов.Тази галерия обричам на моето семейство и на университета, в който работя към този момент 20 години; на 30-ия празник от основаването на Нов български университет, в който всеки ден е чувство за благополучие! "
Изложбата може да бъде забелязана от 10 февруари до 10 март 2022 година в галерия " Сан Стефано "

Чуйте повече от звуковия файл.



Моника Попова е българска художничка керамичка. Родена е в град София. Завършва ВИИИ „ Николай Павлович “ в курса на проф. Красимир Джидров, компетентност Керамика (1996). Преподавател в Нов български университет от 2000 година Щатен помощник от 2001 година в стратегиите – „ Графичен дизайн “ и „ Пластични изкуства “. Доцент в департамент „ Изящни изкуства “ на Нов български университет (2010). Доктор в стратегия „ Египтология “ на Нов български университет с дисертация на тематика „ Скулптурата по времето на Тиванските царе XII и XVIII династии “ с теоретичен началник Сергей Игнатов (2014). Член на Съюза на българските художници (1996). Член на Българския институт по египтология (2009).

Снимки – monikapopova.com, галерия " Сан Стефано "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР