Наричат го "Касапина от Сирия". Но военните анализатори всъщност смятат,

...
Наричат го "Касапина от Сирия". Но военните анализатори всъщност смятат,
Коментари Харесай

Колко опасен е ген. Александър Дворников - касапинът от Сирия?

Наричат го "Касапина от Сирия ". Но военните анализатори в действителност считат, че новият главнокомандващ на съветските войски в Украйна не се разграничава кой знае какъв брой от другите съветски командири, работили в Сирия. А и от тези, които сега дават заповедите в Украйна. За него ни описват от.

Генерал Александър Дворников, 60-годишен офицер от кариерата, беше първият съветски пълководец, стациониран през 2015 година в Сирия, откакто Кремъл публично стартира да поддържа сирийския деспот Башар Асад. Дворников прекара 10 месеца там - от септември 2015-а до юли 2016-а.

В този интервал съветската авиация стартира брутални бомбардировки над цивилни райони в Сирия, най-много на север в град Алепо . Тъкмо тези бомбардировки като че ли обърнаха войната в интерес на Асад.

Gen. Aleksandr Dvornikov has employed some of the most brutal tactics of the war. His history of similar tactics in Syria earned himself the nickname "the butcher of Syria. "

Now, he's been named Russia's overall commander for its war with Ukraine.
— NPR (@NPR)
Руските бомбардировачи взимаха на прицел джамии, пазари, лечебни заведения, учебни заведения и селскостопански ферми , а сирийската съпротива просто нямаше задоволителен запас, с цел да ги спре. Русия разгласи, че задачата ѝ в Сирия е била сполучлива, а Дворников се достави с прозвището си и с най-високото държавно отличие: званието "Герой на Руската федерация ".

Само дето не е напълно заслужил нито едното, нито другото. Действията на Дворников в Сирия не са били необикновени , най-малко съгласно разбора на Вашингтонския Институт за проучване на войната. "Руските войски нападнаха цивилни цели и значими инфраструктурни обекти по време на цялата съветска намеса в Сирия ", пишат анализаторите. Според тях, в този смисъл, държанието на Дворников не съставлява някакво изключение. "Тактиката и настройките им в Сирия и Украйна не са нещо ново. Но не са и изключително ефикасни ", четем още в разбора.

"Кървавата " известност на Дворников също не е нещо извънредно в редиците на съветската войска , споделя Елиас Хана, пенсиониран военачалник от ливанската войска. Според Хана, който преподава тактика и геополитика в Американския университет в Бейрут, съветската войска се слави с това, че употребява брутално принуждение за реализиране на военните си цели, а дейностите на Дворников в Сирия в този смисъл са артикул на една от дълго време насадена военна просвета. Дворников е в армията от 1982 година и се счита, че е взел участие и в бойните дейности в Чечения.

Russian General Aleksandr Dvornikov directed large-scale war crimes in Syria. Rather than repudiate the atrocities, Putin gave him the Hero of Russia award. Now Putin has appointed him to command Russian forces in Ukraine. An invitation to more war crimes?
— Kenneth Roth (@KenRoth)
В Сирия той не е отворил някаква нова страница , тъй като съветските войски просто са траяли тактиката на "изгорената земя ", която сирийският деспот Асад към този момент е ползвал против съперниците си. Вярно, че съветската войска носи отговорността за огромен брой цивилни жертви в Сирия след нахлуването през 2015 година, само че дейностите на руснаците просто се прибавят към ужасяващите закононарушения, които режимът на Асад към този момент беше направил против гражданското население.

Само през 2016 година в онази война починаха близо 17 000 мирни сирийски жители, като една четвърт от тях бяха избити от съветските военни , настояват сирийски правозащитници. Цивилните жертви през 2014 и 2015-а, т.е. преди руснаците да се намесят, са били надлежно 12 044 и 24 430.

И още нещо: Силите на Асад използваха химическо оръжие и касетъчни бомби против спокойно население, а това са военни закононарушения. Засега няма сведения съветската войска да употребява такива средства в Украйна, само че това към момента нищо не значи. В Украйна, както преди този момент и в Сирия, руснаците употребяват по този начин наречените "тъпи " бомби и ракети, които нямат точно ориентиране и заради това водят до повече цивилни жертви.

British intelligence officials have confirmed reports that the so-called 'Butcher of Syria' has been put in charge of the Russian war in Ukraine
— Sky News (@SkyNews)
Новото предопределение на Дворников не е изненада. След завръщането си от Сирия той пое командването на Южния боен окръг в Русия, който териториално "включва " освен Крим, само че и Донбас. А таман там Русия явно се готви са масирано нахлуване сега. За последните месеци таман по направлението, за което дава отговор Дворников, руснаците реализираха най-сериозни триумфи. А генералът носи отговорност и за нападението против Мариупол. И последно: Дворников сега е освен най-дълго служилият офицер в Южна Украйна, само че и най-старшият офицер на дейна военна работа.

Военните анализатори от Вашингтон нямат финален отговор на въпроса дали опитът на Дворников от Сирия може да бъде потребен в Украйна . Защото войната в Украйна е напълно друга, най-малкото заради това, че украинците разполагат със свои лични Военновъздушни сили, с съвременни оръжия и с добра противовъздушна защита.

"Какъвто и военачалник да назначат, това няма да заличи обстоятелството, че Русия претърпя стратегически неуспех в Украйна " , споделя в тази връзка Джейк Съливан, консултант по националната сигурност на президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Смята се, че съветската войска е деморализирана, а логистиката ѝ не действа. В Сирийската война Русия по публични данни изгуби 112 души. Докато в Украйна единствено за 6 седмици са починали десетки хиляди руснаци.

"Характерът на бойните дейности в Сирия беше дефиниран основно от масираните въздушни удари на съветската войска. В Сирия военачалник Дворников ръководеше само интервенция по осъществяване на въздушни удари ", акцентира генералът от запаса Елиас Хана. "В Сирия на съветската пехота съвсем не ѝ се наложи да се конфронтира на земята. В момента обаче се води териториална война със сражения сред постоянни войски и професионални бойци, както и в сред въздушните потенциали ", обобщава специалистът.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР