Наричат ги тризначките“ и ако прекарате един час с тях,

...
Наричат ги тризначките“ и ако прекарате един час с тях,
Коментари Харесай

Оля, Таня и Даня: приятелство на 3 морета и 30 години

Наричат ги „ тризначките “ и в случай че прекарате един час с тях, ще разберете за какво. Въпреки че единствената им образна аналогия са matching татуировките на една и съща триглава лястовица, приказват съвсем по едно и също време в явен ментален, метафизичен и устен синхрон, на който биха завидели и най-съвършено стикованите двойки и тройки телевизионни водещи.

За разлика от „ тризначките “ от Big Brother обаче, не биха се зачудили дали „ съществото, превзело цялата планета – от най-високите върхове до най-големите дълбочини “ е охлювът или индивидът.

И трите разсъждават блестящо, приказват мъдро и членоразделно и имат отношение към „ положителния живот “ - не през напомпаната, захаросана Instagram поза, а през изповядването на концепцията за откровен, актуален sisterhood. Три дами, които споделят един живот и въпреки че от време на време гледните им точки влизат в остра борба, сърцата им бият в един темп.

Разговорът ни е част от “Sisterhood project ” - плана на Pandora и BoulevardBulgaria.bg.

 `Оля

В тази поредност ви описваме историите на няколко дами, които вършат на пух и прахуляк мита, че за дамите е мъчно да основават устойчиви, същински и тествани във времето връзки между тях.

Частите на едно цяло. Подобно на емблематичните талисмани сърца, състоящи се от две половини, които подарявахме на най-близките си другари в детството.

Миналият месец ви разказахме за. Днес ще ви срещнем с още три „ елементи “ на едно цяло.

Кои са те?

Оля Минева е учредителен психолог и създател на небезизвестната фондация, подкрепяща дами, претърпели и/или преживяващи домашно принуждение. Даня Лам е информационният шеф на фондацията с богат опит като продуцент и текстописец в разнообразни рекламни организации. И Таня Жотева: „ центробежната мощ “, както я назовават другите две девойки, която ги събира и която е виновна за общата им пристрастеност към караванените лета на „ Градина “.

Таня работи като associate управител в американска компания, само че както споделя Оля, „ човек забърква най-близките си хора в това, което прави “, по тази причина напоследък и Таня е дала своя принос за Emprove с транскрибиране на десетки видеа с дами претърпели принуждение, които ще влязат в новия Viber чат бот на фондацията.

И като стана дума за дами, претърпели принуждение e значимо да споменем, че Emprove се дистанцира от стандартния български разказ за „ жертвата “, и вместо на мрачните фрагменти с протегнати ръце и насинени очи, залага на куража, силата и вдъхновението на първата по рода си общественост на #ЖенитеSurvivors.

 Оля Минева, Empower, изявление

Оля Минева

„ В процеса на работа се профилирахме в предварителната защита на домашното принуждение: по какъв начин да разпознаеш ранните му признаци, по какъв начин обществото приказва по тази тематика “, споделя Оля.

А Таня добавя, че историите, с които е прекарала много време, не са страшни, а вдъхновяващи.

„ Самите дами имат потребност да описват историите си по метод, който да дава кураж и вяра, че има светлина, че всеки е мощен и всеки може да се оправи “, споделя тя.

Даня също удостоверява, че с работата си Emprove маха табуто от срама и скриването зад думата „ жертва “, натоварена с толкоз мощен негативизъм, че опорочава идеята на борещите се за живот, свободен от домашно принуждение.

И въпреки всичко, „ самоопределящи се “ като жертви или не, всички дами познаваме моментите, в които потребността от поддръжка е неизбежна: и до момента в който от време на време личните ни майки, баби и сестри се оказват неспособни да ни я дадат, нашите сестри „ по желание “, най-близките ни приятелки, постоянно са до нас – като огледало, в което можем да прочетем личните си мисли, като пазители на загатна за самите нас, като чистото, доброжелателно наличие, което ни вади от дълбокото и ни изважда на ярко.

В началото беше...хардкор сцената

Оля и Таня се срещат в един китайски ресторант преди концерт на софийската хардкор тайфа LASTHOPE някъде при започване на нулевите години.

Даня, от своя страна, се познава с Таня още от първа група в детската градина като другарството им избухва към края на гимназиалните им години. След онази вечер в китайския ресторант, Таня и Оля се сближават, а пътищата им се пресичат и по роднинска линия: Оля е женена за първи братовчед на Таня, само че категорично акцентира, че не това ги събира.

„ Първо беше Танчето “, смее се тя.

 Таня Жотева

Таня Жотева

Завъртели са функциите на шаферки, кръстници и куми напряко виртуозно: никой не е ядосан, никой не е ощетен.

„ Темата за сърденето доста обезценява женското другарство “, твърди Оля.

„ Имала съм другарства, в които съм била наясно, че в случай че направя или не направя нещо, другарството ще се окаже застрашено. При нас съществува един комфорт на непрестанно обговаряне на нещата, тъй че мусене няма. “, прибавя тя и уточнава, че когато човек има открити мощни и скъпи връзки, те не би следвало да основават собствен противовес.

„ Когато нещо трансформира света към по-добро, то не следва да е „ анти “ нещо друго “, споделя тя.

А светът наподобява добър, когато човек поставя старания да го прави и вижда като подобен и тези три дами са дишащо доказателство за това.

„ Обичаме хубавия живот, обичаме да си го вършим подобен. Не е належащо да чакаме някой да го покачат в работата, с цел да честваме. Открадваме си вечери, в които в действителност честваме, даже и с нищожен мотив, и когато ни попитаха за обичаните ни местоположения, се оказа, че множеството места, на които сме били ни стават обичани поради времето, което сме прекарали дружно там “, споделя Оля.

„ Нямаме съответно наше място като във „ Friends “, където героите кесят в едно и също кафене “, добавя Таня.

„ Често се виждаме в домовете си, вървим си на посетители, готвим, смеем се “.

 Даня Лам

Даня Лам

Всъщност, техният sisterhood има и своя уголемен състав. С годините мъжете им също се сприятеляват, а децата им (Таня и Оля могат да се похвалят с по едно, а Даня – с две) са на почти идентична възраст и също са близки.

Според Оля съществува един мит, че женското другарство прилича курник или гнездо с оси, което не позволява „ външни “ хора, само че те трите го срутват със земята. Това се удостоверява, когато неотдавна отиват на екскурзия на остров Бали с мъжете си (важна вметка: БЕЗ децата) и макар рисковете на продължителните взаимни пътувания и почивки, си изкарват отлично.

„ Очевидно няма по какъв начин от време на време да не се появяват дискомфорти, само че ние ги проговаряме толкоз щедро, че в последна сметка стават мотив за смях. Духът на сестринството увлича и това се усеща и от мъжете, и от децата “, уточява Оля.

Общият им прякор „ тризначките “ се ражда на едно море в Талата през 2013 година и от този момент става толкоз резистентен, че когато в средата им се приказва за „ тризначките “, никой към този момент не се сеща за трите сестри взели участие в Big Brother.

Толкова съответно описващото ги название идва от Момчил Генов, техен общ другар и татуист, основател на студиото Deathmag Tattoo, чието дело са и триглавите лястовици.

 Оля,Таня и Даня: другарство на 3 морета и (над) 30 години

Общ мозък и на места някои разнообразни гледни точки

„ Танчето е по-практична, по-консервативна, по-организирана, до момента в който Оля е по-хаотична и по-либерална. Аз съм тъкмо по средата и се усещам отлично сред тези две елементи на общия мозък “, споделя Даня.

Таня реагира с конкретизиране, че над идеологията „ реакционер “ в България тегне противен етикет, а преди диалогът да се обърне в спор, Даня цитира Кристиан Таков, с което поставя в ред политическите им и обществени разлики: „ По отношение на фамилията съм консерва, във връзка с човешките свободи съм либертарианец, в случай че ме питате за просвета и изкуство съм левичар, а във връзка с морала – екстремист “.

Приятелството след 30: фикция или действителност?

И съгласно трите – действителност. Освен че не считат за невероятно човек да завърже смислени другарства в по-зряла възраст, Оля, Таня и Даня настояват, че детските/тийн другарства могат да еволюират във времето без да губят нито чара, нито интимността си.

„ И трите сме се променяли толкоз доста през годините, от най-тривиалния вододел „ преди и след децата “, през промяната на разнообразни сътрудници по-назад във времето, че връзките ни се задълбочават и не стопираме да се преоткриваме “, споделя Оля.

По думите ѝ всеки има носталгични другарства, които се опират на титаничните общи истории от предишното, само че те трите имат основи, върху които да не престават да градят кулата на връзките си.



И до момента в който Оля (която не е гледала „ Форест Гъмп “, for God`s Sake) се увлича по кино и сериали, предложени ѝ от Даня, Даня се научава да пие вино поради Оля и Таня, а Оля и Даня дружно се вълнуват от триумфите (или неуспехите) на Левски около Таня, към днешна дата и трите лястовици споделят обща пристрастеност към еърфрайърите.

И към дългите морски лета.

Мъжки VS. женски другарства

На въпроса дали другарството сред мъж и жена във възраст на полова зрялост е допустимо, получаваме три едновременни, разнообразни отговора.

„ Да, естествено “, споделя Даня.

„ Много ясно “, прибавя Таня.

„ Не “, отсича Оля.

„ Психологията приказва за едно съблазнително държание, което носи огромно наслаждение и ни е заложено в природата и в случай че вие не сте другари още от деца, а сте се срещнали като към този момент образувани мъж и жена, този факт ще играе някаква роля в връзките “, разяснява Оля, а Таня и Даня се споглеждат.

Тя не обръща изключително внимание и добавя, че има мъже, които са привикнали с женски другарства и такива с „ по-силна алфа сила “, с които знаеш, че чисто и почтено другарство, родено на късна възраст би било по-предизвикателна задача най-малко за една от двете страни.

Другите две девойки явно не са съгласни. Покрай любовта си към футбола и в частност към Левски, Таня има редица мъжки другарства, а Даня споделя, че да отричаш другарските връзки с другия пол е като да кажеш, че „ не слушаш мъжки банди, тъй като слушаш женски банди “.

За едно обаче са безапелационни и на едно мнение: има неща, които не можеш да кажеш на мъж. Като „ Дай една превръзка “, да вземем за пример.

Освен с гостита, взаимни пътувания, общ чат, който назовават „ цялостна шизофрения “, роднински връзки, общо минало и явно чиста и мощна любов, Таня, Даня и Оля обогатяват връзката си и с дарове.

Първата гривна на Pandora, която Таня носи, е подарък точно от Оля и Даня. Докато са били в Бали са пазарували неща една за друга просто тъй като са решили, че „ този панталон е тъкмо за нея “ или „ тази риза ще ѝ стои супер крепко “. Този табиет е налице и в София и с изключение на сред тях трите, се разгръща и върху мъжете и децата им.

60 ли е новото 40?

Е, най-малко по този начин настояват някои.

„ След 30 години виждаме сестринството си „ с доста ботокс “, смее се Оля.

И трите дружно плануват, че ще вървят по сватбите на децата си и ще са най-лудите посетители там.

С оглед на груповата женска сила сред трите, която като че ли пращи като електричество в пространството, нищо чудно да стане тъкмо по този начин. Пожелаваме им го.

 Оля Минева, Даня Лам, Таня Жотева

SISTERHOOD project е специфичен план на BoulevardBulgaria.bg u Pandora.
Бижутата на Pandora, може да видите на, както и във физическите магазини в България.
Интервюто взе Цветелина Вътева
Фотограф: Мирослава Дерменджиева за BoulevardBulgaria.bg
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР