Нарекли сме го Втора миля за Украйна“, като протегната ръка

...
Нарекли сме го Втора миля за Украйна“, като протегната ръка
Коментари Харесай

Петромир Кънчев: В България има хора, които не очакват 40 лева на ден



„ Нарекли сме го „ Втора миля за Украйна “, като протегната ръка за тези хора . Носим лекарства, храни, неща от първа нужда на отиване. На връщане микробусът е празен и качваме хора. “ Това описа пред БНР юрист Петромир Кънчев, който със съидейници посети град Чернивци в Западна Украйна и докара три фамилии украински бежанци от град Николаев в София. Кънчев разясни, че българите са отворили домовете си за бежанците от Украйна.
„ Не желаят наем, нищо не желаят. Просто дадоха ключовете и ги одобриха в тези жилища. В България има хора, които не чакат 40 лв. дневно . Те са си отворили домовете и са подготвени да дадат всичко, каквото имат, без да получат нещо в подмяна.  Това е същинската грижа, това е същинското самарянство . “

На отиване нормално се пътува нощем, прекосява се Румъния, след границата при Сирет се намира Чернивци. Там е умерено, на бензиностанциите няма опашки, битка за горива няма, а в магазините може да липсват някои артикули, само че олиото да вземем за пример не си е покачило цената, описа Кънчев. Той показа наблюденията си, че локалните са с извънредно издигнат дух.

„ Хората са единни, оказват помощ си. В целия град се усеща духът на войната, въпреки да няма бомби . “

Според Петромир Кънчев пасивната роля на българското държавно управление е наложила интензивността на Неправителствени организации.

„ Които стават съвсем паралелна страна в положителния смисъл на думата . “

Имахме доста разнообразни талази от мигранти – по време на войната в Югославия имаше заплаха да дойдат албанци, по-късно сирийските бежанци. Такъв отклик в никакъв случай не е имало до момента, разяснява юрист Кънчев в предаването „ Преди всички “.

„ И не тъй като ние сме расисти, а тъй като тези хора наподобяват, приказват като нас, имат същите мисли и фантазии . Това са майки с деца, до момента в който сирийските бежанци бяха млади момчета и това оказа въздействие на реакцията, която имахме. “

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР