Наредбата предвижда и възможност бензиностанциите да извършват продажби на течни

...
Наредбата предвижда и възможност бензиностанциите да извършват продажби на течни
Коментари Харесай

Срокът за актуализация на касовите апарати се удължава

Наредбата планува и опция бензиностанциите да правят продажби на течни горива на самообслужване.

© Анелия Николова Още по тематиката
Депутатите одобриха дефинитивно новите условия към търговците със програмен продукт за ръководство на продажбите

Вероятно множеството от тях ще би трябвало да ъпгрейднат програмните артикули, с които работят
1 мар 2018
Търговците към този момент ще са задължени да употребяват единствено утвърден от Национална агенция за приходите програмен продукт за ръководство на продажбите
1 мар 2018
Подарък от Национална агенция за приходите: 120 млн. лева разноски за бизнеса

Над половината от общо 442 хиляди касови апарати скоро ще са за боклука. Останалите би трябвало да се ъпдейтнат. Сметката е 120 млн. лева, а резултатът - противоречив
23 фев 2018 Срокът, в който записаните по Данък добавена стойност търговци би трябвало да сменят или пренастроят своите касови апарати, се удължава с три месеца до март 2019 година Това излиза наяве от оповестеният в уеб страницата на Министерство на финансите план на Наредба Н-18 за вписване и отчитане на продажби в комерсиалните обекти посредством фискални устройства. Ведомството имаше 6 месеца да разпише в детайли условията към признатите през март промени в Закона за Данък добавена стойност, с които се цели възстановяване на отчетността на бизнеса. За всички останали търговци срокът остава неизменен - юни 2019 година за нерегистрираните по Данък добавена стойност и края на идната година за ползващите интегрирани автоматизирани системи за продажби - да вземем за пример комерсиалните вериги.

Така търговците ще имат задоволително време, с цел да се свържат с производителите на касовите апарати, които употребяват, както и обслужващите ги сервизи, с цел да схванат какви софтуерни и/или хардуерни промени са нужни, обясниха от Националната организация за приходите (НАП). Производителите и разпространителите на програмен продукт за ръководство на продажбите пък ще би трябвало да заявяват пред приходната организация, че продуктите им дават отговор на условията на наредбата. Това обвързване влиза в действие от 1 октомври.

С наредбата се вкарват още куп условия: Прекратява се практиката на издаване на служебни бонове, известна по заведенията, както и издаването на сторно бележки на хартия. Допълнително електронните магазини ще минат на регистрационен режим към Национална агенция за приходите, вкарват се и нови условия към бенизиностанциите при отчитането към данъчните.

Промените засягат всички компании в страната, които употребяват касови апарати, програмен продукт за ръководство на продажбите, интегрирани автоматизирани системи за продажби. Става въпрос за към 440 хиляди фискални устройства, като по предварителни оценки на Национална агенция за приходите към половината от тях могат да се пренастроят софтуерно. Останалите евентуално ще би трябвало да се подменят с нови. От Национална агенция за приходите настояват, че фискът търпи загуби от към 330 млн. лева всяка година от укриване на обороти като най-рискови са заведенията за хранене и питейните заведения, търговците на дребно, продажбите на дрехи и обувки, горивата.

Защо се прави

Подмяната е за фискалните устройства да стартират да подават в действително време към Национална агенция за приходите информация за всяка издадена касова записка. Сега честотата е един път месечно, само че откакто наредбата влезе в действие информацията ще се подава на 5 минути. Потребителите пък ще имат опция да ревизират посредством създадено от Национална агенция за приходите приложение дали касовите бележки, които получават, са действителни. За задачата те ще имат QR код.

Прекратява се и практиката на издаване на служебни бонове - изключително постоянно срещана по питейните заведения. Те ще бъдат длъжни да издават единствено касови бонове, като задачата е да се изсветли бранша. Според оценките на Национална агенция за приходите 88% от питейните заведения са високорискови във връзка с фискалната позиция.

Влиза в действие и още едно условие - сторнирането да не се прави с хартиена записка. Вместо това то ще се прави посредством обособена функционалност в касовия уред. Така Национална агенция за приходите ще има информация за тези интервенции на своите сървъри.

Най-рисковите доклади

Една част от наредбата разказва новите условия към компаниите, които употребяват програмен продукт за ръководство на продажбите. Най-просто казано, това са компютърни конфигурации свързани с фискални принтери. Целта в този момент е да се приключи опцията за операция на софтуера. От Национална агенция за приходите настояват, че сред 30% и 70% от оборота в тези обекти остава прикрит. Според новите условия всеки производител и пропагандатор на програмен продукт за ръководство на продажбите би трябвало да заявява пред Национална агенция за приходите, че продуктите му са в сходство с условията. Търговците също са длъжни да се съобразят с новите промени, като това може да наложи ъпгрейд или замяна на към този момент съществуващите фискални устройства или софтуера им.

Засегнатите обекти са главно дребни и междинни предприятия и наброяват малко над 20.3 хиляди, като те употребяват общо 43 хиляди фискални принтера. По оценките на данъчните разходът за бизнеса за актуализацията на софтуера е приблизително към 120 лева на работно място с компютър и фискален принтер. Подмяната единствено на принтера коства приблизително 275 лева, съгласно Национална агенция за приходите.

Още условия към търговците на горива

Търговците на горива също получават нова доза условия. Мерките плануват да се приключи практиката в един фискален бон да се сплотяват повече от две продажби или зареждания на гориво.

От Национална агенция за приходите оферират при загуба на връзка сред нивомерни системи, бензинколонки и фискалните устройства да има период от 15 минути, в които казусът да се в профил. Ако това не се случи, цялата система ще блокира.

Наредбата планува и опция бензиностанциите да правят продажби на течни горива на самообслужване, като фискалното устройство ще бъде част от централното регистриращо устройство. По отношение на доставките на течни горива също има опит да се увеличи достоверността на информацията, която данъчните получават. Към момента всеки електронен акцизен данъчен документ има неповторим надзорен номер. Този номер в този момент се изписва ръчно, което води до неточности, а задачата е това да става посредством сканиране на баркод.

Ако бъдат признати, измененията за бензиностанциите ще влязат в действие от юни 2019 година

Регистър на е-търговците

От Национална агенция за приходите оферират притежателите на онлайн магазини да минат на регистрационен режим. Те ще са длъжни да да подават информация за активността и магазините си, домейна, типа на продаваните артикули. Данъчните ще поддържат обществен указател на е-търговците. Тези условия влизат в действие 3 месеца след обнародването на наредбата в Държавен вестник.
Митниците: Около 1.8% от пушачите са минали към бездимни цигари

Около 1.8% от потреблението на цигари през първите шест месеца на тази година е сменено с IQOS -и, което е довело до по-малко доходи в бюджета в размер на 14.8 млн. лева Това се показва в разбор на Агенция " Митници " за събираемостта на акцизи, Данък добавена стойност от импорт и мита към полугодието. От там показват, че все пак има забележителен растеж на приходите от тютюневи произведения по отношение на същия интервал на предходната година – с 10.8% (113.7 млн. лева.) до над 1.16 милиарда лева От тях най-голямата сума или 103.4 млн. лв. от този растеж се образува от приходите от данък за цигари. Количествата на обложените с данък цигари нарастват с 5.6% (от 6.142 милиарда къса за 2017 година на 6.485 милиарда къса за 2018 г.), показват от митниците и допълват, че резултатът на нарасналите количества, обложени с данък (57.6 млн. лева.), надвишава резултата на нарасналата акцизна ставка (45.9 млн. лева.).
От организацията регистрират растеж от 5.8% на общо събраните мита, акцизи и Данък добавена стойност при импорт за полугодието по отношение на същия интервал на 2017 година, което е съвсем 4.6 милиарда лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР