Наредба за униформите в британската армия между 1860 и 1916

...
Наредба за униформите в британската армия между 1860 и 1916
Коментари Харесай

Когато мустаците бяха задължителни за британските войници

Наредба за униформите в английската войска сред 1860 и 1916 година принуждава всеки боец да има мустаци. Команда № 1695 от Правилника на краля гласи:

Така този банален акт на бръснене на горната джука към този момент в действителност се смята за нарушаване на дисциплината. Ако боец дръзнел да направи това, той отнася дисциплинарно наказване от своя пълководец, което би могло да включват даже боен затвор – една изключително неподходяща опция във викторианската ера.

Интересно е, че това на пръв взор необичайно универсално условие се появява точно през имперската част от история на Англия. То в началото е наложено в края на 18 век от французите, които също изискват от бойците си да имат косми по лицето, които обаче варират според от вида боец (дали е пехота и по този начин нататък).

Въпреки това през 1854 година, след забележителна акция, мустаците стават наложителни за войските на Бомбайската войска на Източноиндийската компания. Въпреки че към момента не са наложителни за всички останали, те са необятно възприети във въоръжените сили и по време на Кримската война има огромно многообразие от стилове на моделиране и фризурата им, някои даже смели. Към 60-те години на 19 век мустаците са дефинитивно наложителни за всички въоръжени сили и стават емблематични за въоръжените сили, колкото и самата армейска униформа.

През 1916 година правилото отпадна и на войските е позволено още веднъж да се обръснат изцяло. Това значително се дължи на обстоятелството, че такова незадълбочено условие всеобщо се пренебрегва по окопите на Първата международна война, изключително когато мустаците могат да попречат уплътнението на противогаза. Заповедта за унищожаване на условието за мустаците е подписана на 6 октомври 1916 година от военачалник сър Невил Макиди, който лично ненавижда мустаците и се радваше, че най-сетне ще успее да се обръсне.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР