Нарастващото творческо присъствие на жените в киното е в обсега

...
Нарастващото творческо присъствие на жените в киното е в обсега
Коментари Харесай

Жените в Радио София преди програмата на СФФ „Жените в киното“

Нарастващото креативно наличие на дамите в киното е в обсега и фокуса на 26-ото издание на София Филм Фест (10-31 март 2022).
И това напълно не е инцидентно.

Част от специфичната стратегия „ Жените в киното “ е отдадена на български жени-режисьори, в която са включени 11 кино лентата на Адела Пеева, Иглика Трифонова, Зорница София, Светла Цоцоркова, Надежда Косева, Кристина Грозева, Майя Виткова, Ралица Петрова, Елица Петкова, Мина Милева и Весела Казакова, Яна Титова.

 „ Има смисъл да се гледат истории, разказани от дами. Това е вълна, която се следи в света през последните 5 години и се веселя, че и у нас е фокус на кинофестивал “, означи пред Радио София режисьорката Зорница София („ Мила от Марс “, „ Прогноза “, „ Воевода “). По думите ѝ светът през женския взор е по-друг, а сюжетите биват разказвани по по-различен метод. За всеки любопитен и образован създател е забавно да види други персонажи и истории, показани през друга сензитивност.

„ Една жена става воевода и герой, когато е застрашено най-ценното ѝ, само че има взор и за огромното, за бъдещето, за цялата картина, загърбвайки егото си “, сподели още Зорница София. Тя си спомни за топлото посрещане на дребен кинофестивал в Украйна – с 2000 рози по килима, и изрази съпричастие за това, което сега се случва в тази страна.

„ Участвах в първия сюжет на „ Жените в действителност плачат “, желаех да опиша едно ежедневие, за което малко се приказва – означи актрисата Биляна Казакова . – Всички живеем този живот, на никой не го споделя. “

Става въпрос за неща, които претърпяват доста дами и майки, само че поради социална стигма, не се приказва за това.

„ Не бива дамите единствено да се оправдават. Все още живеем в мъжки свят, само че вървим в вярната посока “, добави актрисата.

Режисьорката на „ Безбог “ Ралица Петрова си спомни, че филмът се е породил от неотстъпчивост от прекарвания и демони на „ поколението на прехода “. Разказ за това до каква степен можеш да стигнем в компромиса си да оцелееш в живот, притиснат от една система, за събуждането на съвестта у един младеж, за непреките последствия от комунизма.

„ Женският роман за света е значим, тъй като ние сътворяваме живота, осмисляме и одухотворяваме “, заключи водещата Ива Дойчинова.

Жените създатели в радиостудиото споделиха и болката от войната в Украйна.

Чуйте диалога.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР