Нарастващо китайско и руско влияние, липса на прозрачност в политическите

...
Нарастващо китайско и руско влияние, липса на прозрачност в политическите
Коментари Харесай

Изследване от края на 2021 показва нарастващо влияние на Русия и Китай в РСМ

Нарастващо китайско и съветско въздействие, липса на бистрота в политическите партии и поддръжка за самодейността " Отворени Балкани " демонстрира изследване на Центъра за анкетни изследвания на Република Северна Македония на Международния републикански институт (ИРИ), направено през ноември и декември предходната година, само че оповестено 7 март 2022 година

По отношение на външната политика 85 % от интервюираните считат, че околните връзки с Европейски Съюз служат най-добре на ползите на Република Северна Македония, 76 % споделят същото мнение за Съединените щати, 64 на 100 - за Китай, а 60 % за Русия. Това е нарастване с 11 на 100 за Китай и 6 % за Русия спрямо изследването, извършено през февруари 2020 година Инициативата " Отворени Балкани " се поддържа от 75 на 100 от жителите.

" Това изследване демонстрира, че прозрачността в политическите партии би трябвало да бъде приоритет в бъдеще ", разяснява районния шеф на ИРИ за Европа Пол Маккарти резултатите, съгласно които 48 % от жителите не са осведомени с размера средствата от държавния бюджет, които се отделят за финансиране на политическите партии. През ноември-декември предходната година, т. е. след локалните избори и преди избора на новото държавно управление, изследването демонстрира с с 4 на 100 по-ниска поддръжка за ръководещата СДСМ (16 процента), в сравнение с тази за опозицията ВМРО-ДПМНЕ (20 процента).

Обявеното изследване не регистрира рейтинга на актуалният министър председател Димитър Ковачевски, защото към времето, в което то е правено (27 ноември до 23 декември 2021 г.) министър председател в оставка беше Зоран Заев.

" Резултатите от анкетата ясно демонстрират, че жителите са срещу тази пагубна политика на СДСМ и пионката Ковачевски. Драматичният спад в рейтинга на СДСМ е единствено доказателство, че са нужни незабавни избори ", реагираха на оповестеното изследване от ВМРО-ДПМНЕ.

" Данните в допитването са отпреди четири месеца и са отвън сегашния политически подтекст. През последните четири месеца имаме напълно друга политическа действителност, ново държавно управление, което беше определено през януари, с нов министър-председател, увеличено парламентарно болшинство и доста други фактори, които се трансформираха по-късно проучване. Поради това оценяваме, че публикуването на резултатите от анкетата основава неправилна визия измежду жителите, както във връзка с рейтингите на политическите партии, по този начин и във връзка с други тематики и въпроси в анкетата ", реагираха със известие и от СДСМ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР