Нарастващите нива на затлъстяване ще струват на световната икономика 3,3

...
Нарастващите нива на затлъстяване ще струват на световната икономика 3,3
Коментари Харесай

Разрастващото се затлъстяване ще струва 3,3 на сто от световния БВП до 2060 година

Нарастващите равнища на затлъстяване ще костват на международната стопанска система 3,3 % от нейния Брутният вътрешен продукт до 2060 година, като изключително осезаемо ще забавят развиването на страните с ниски приходи, сочи изследване на сп. " Би Ем Джей Глоубъл хелт " (BMJ Global Health), представено от Франс прес.

Това е първото международно проучване за икономическото отражение на затлъстяването, като в него са включени разликите в обособените страни.

Това заболяване, определяно от показател на телесната маса (ИТМ) на ниво над 30 при хора над 18 години (над 25 при свръхтегло), може да провокира сърдечни болести, диабет и рак.

В международен проект близо две трети от хората над 18 години към този момент са със свръхтегло или със затлъстяване, а през 2060 година се чака те да бъдат трима на всеки четири индивида, посочи главната авторка на проучването Рейчъл Нюджент отвън формалната стратегия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

В момента затлъстяването коства годишно 2,2 на 100 от международния Брутният вътрешен продукт. Най-голямо разгръщане се чака в страните с ниски приходи, предава Българска телеграфна агенция. Най-висока ще бъде цената за Китай, Съединени американски щати и Индия в безусловно изражение - надлежно 10 трилиона $, 2,5 трилиона $ и 850 милиарда $ годишно до 2060 година

Но съразмерно на стопанската система най-засегнатите страни включват Обединените арабски емирства (ОАЕ), където затлъстяването ще коства 11 % от Брутният вътрешен продукт, и Тринидад и Тобаго, с 10,2 на 100.

В отчета са оценени по едно и също време директните разноски (медицински грижи), по този начин и непреките (преждевременна гибел, спад на производителността).

Нарастването на популацията и на стопанската система на дадена страна са главните мотори за разпространяването на затлъстяването. Със замогването на страните, питателните режими се трансформират и включват от ден на ден модифицирани артикули.

Ключов фактор в някои страни е и застаряването на популацията, той-като по-възрастните хора по-трудно отслабват.

Възможни са разнообразни отговори на казуса, съгласно Франческо Бранка от Световната здравна организация (СЗО). Например ценови политики, при които се таксуват с спомагателни такси храните, които най-вече способстват за затлъстяването, като доста мазните и захарните артикули.

Сред другите ограничения са етикетите, които дават по-добра информация на потребителите, по-голямата предварителна защита и по-добрият достъп до лекуване.

В отчета се акцентира, че икономическата цена, обвързвана със затлъстяването, не се дължи на самостоятелно държание, а е по-скоро резултат от въздействието на обществени и търговски цели.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР