Нарасналото през седмицата напрежение в Приднестровието - отцепен проруски регион

...
Нарасналото през седмицата напрежение в Приднестровието - отцепен проруски регион
Коментари Харесай

Игор Боцан: Ситуацията в Приднестровието е много напрегната

Нарасналото през седмицата напрежение в Приднестровието - отцепен проруски район на Молдова на границата с Украйна, провокира опасения, че спорът в Украйна може да се разрасне.
Това стана след известията за офанзива с дрон от територията на Украйна против военни хранилища в отделилия се сепаратистки район и гърмежите в основния град Тираспол наоколо до Министерството на държавната сигурност.

Президентът на така наречен Приднестровска молдовска република Вадим Краснаселски съобщи, че следите на причинителите водят към Украйна. А президентът на Молдова Мая Санду съобщи след изключително съвещание на Съвета по сигурността в Кишинев, че гърмежите в Приднестровието са дело на " паравоенни фракции " в самия район и задачата им е ескалация на напрежението.

Дали протичащото се може да даде комфортен мотив на Русия да се намеси, с цел да отбрани рускоезичното население в Приднестровието, както разгласи неотдавна почитан съветски боен, или протичащото се е само провокация?

Игор Боцан е политически анализатор и изпълнителен шеф на молдовската неправителствената Асоциация за демократично присъединяване.

" На този стадий знаем, че никой не може да ни обезпечи тествана информация. Имаме три версии - съветската версия на Приднестровието е, че тази офанзива е била планувана от Украйна. Въпросът тук е за какво Украйна би желала дестабилизация в Приднестровието? Следващата версия е тази на украинците, съгласно която всичко е било проведено от съветските специфични служби, с цел да раздели украинската войска покрай границата с Молдова и по този метод да разпръсне силите на Украйна от територията на Украйна, до момента в който Русия през това време концентрира силите си в Донбас и в южната част на Украйна. Имаме и трета версия, която е на молдовските управляващи. Тяхната позиция е да заобикалят каквото и да е взимане на страна в този спор. Молдовските управляващи настояват, че това е някакво споразумяване на сметки на олигархична група в Приднестровието. Но по този начин и нямаме някаква публична версия за случилото се. Мога да кажа, че сега обстановката в Приднестровието е доста напрегната ".

Ако молдовските управляващи не желаят да взимат страна в спора, по какъв начин обяснявате поддръжката на Кишинев в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и в Съвета на Европа за Украйна?

Молдова не желае да бъде въвлечена непосредствено в спора сред Русия и Украйна. Интересът ѝ е да резервира успокоение, тъй като Приднестровието е де факто напълно под съветски надзор. Москва заплаща за издръжката на този район, това е публична информация. Ако желае, Русия има задоволително лостове, с цел да притисне Приднестровието да бъде част от този спор. По същия метод, както въвлече Беларус, която знаем, че даде територията си за изстрелване на ракети против Украйна. Но в последна сметка Русия се пробва да провокира напрежение по украинската граница, с цел да разпръсне силите на Украйна в южната част на страната.

Близо ли е Русия до влизане в Приднестровието? Очаквате ли такива дейности от страна на Москва?

Трябва да разберем, че Русия не може да нападне Приднестровието, тъй като то де факто е под неин надзор. Там има към 2 хиляди съветски военни. Част от тях - към 1500 са така наречен мироопазващи сили и има съветски военни, които охраняват оръжейните хранилища в Колбасна в Приднестровието, където са складирани към 20 хиляди тона муниции от руско време. От тази позиция Приднестровието може да бъде употребявано от Русия за нахлуване на Молдова или Украйна.

Миналата година съветският президент Владимир Путин сподели пред публицисти, че по времето на разпада на Съветския съюз руснаците са подарили на Украйна - Крим, а Северен Казахстан е подарък от руснаците за Казахстан, а Приднестровието е подарък за Молдов. Сега времето е пристигнало и Русия си изиска назад своите територии, тъй като всички тези някогашни руски републики се пробват съгласно Путин да държат Русия надалеч и да се приближат към Европейския съюз, както е с Молдова, Украйна и Грузия и даже желаят да са част от НАТО. Това е доста малоумен метод, само че той се случва и видяхме какво стана с Украйна. Затова Молдова в този момент е в доста сложна позиция. Действията на Русия са израз на ревизионистката политика на Москва като резултат от разпадането на Съветския съюз.

Каква е вероятността Русия да употребява Приднестровието като плацдарм за влизане в Молдова?

Всичко зависи от развиването на войната в Украйна. Ако Украйна издържи, не виждам по какъв начин Русия би взела участие в толкоз малоумен план да нападне Молдова. Какво би постигнала, в случай че окупира Молдова, която е като в сандвич сред Украйна и Румъния? Това сигурно е рискова игра. Но в случай че Русия не успее да реализира пробив към Одеса и не се приближи към границата на Молдова в Приднестровието, не виждам по какъв начин би могла да възнамерява офанзива против Молдова.

Има ли възходящи страхове в Молдова от съветско нахлуване и каква ще бъде реакцията на Кишинев при влизане на съветските сили?
Данните от изследване на публичното мнение в Молдова, оповестено преди седмица, демонстрира, че при боен спор една трета от молдовците считат да изоставен страната. Те се опасяват. 16% обаче са подготвени да се бият за родината си, дружно с постоянната войска. Това според мен е висок %. Това значи, че в случай че Молдова бъда нападната, можем да разчитаме на задоволително хора, които са подготвени да се борят против възможна окупация на страната - това е доста значимо.

Повече от половината споделят, че сме очевидци на съветска експанзия против Украйна. В същото време обаче са на мнение, че Украйна сама си е отговорна за тази офанзива, тъй като е предизвикала Русия с настояването си за доближаване с НАТО и желае военна поддръжка от Съединените щати и от други членове на Алианса. Този % е висок и се дължи на успеваемостта на проруската агитация в страната. Тя е необятно публикувана в Молдова и управляващите в Кишинев имат доста какво да свършат още, с цел да блокират по някакъв метод нейното въздействие.

Какви принадлежности има Молдова да се отбрани?

Преди няколко дни президентът Мая Санду направи послание, в което съобщи, че нашият капацитет е извънредно непретенциозен. Имаме доста дребна и компактна войска от към 5 хиляди бойци. Военното съоръжение на Молдова е доста остаряло, още от руско време. Но разбираме, че опасността, пред която сме изправени, може да пристигна само от Приднестровието. Разбираме, че тяхната войска е по-мощна. Но считам, че по някакъв метод Молдова може да се опълчи. Приднестровието има 50 танка и няколко хеликоптера и наскорошният опит в Украйна демонстрира, че в случай че Молдова има оръжия, с които да се отбранява, може да издържи известно време, до момента в който изиска помощ от възможните си сътрудници.

Президентът Санду сподели, че към този миг няма директна заплаха Молдова да бъде нападната. Тя съобщи още, че през последни 30 години, откогато е самостоятелна, нищо не е направено, с цел да бъде реформирана армията. Молдовските бойци се показват доста добре в интернационалните задачи - в Ирак, Косово. Това беше тактика на Молдова - да употребява професионалната си войска за мироопазващи задачи зад граница, с цел да придобие опит. В противоположен случай няма други благоприятни условия за развиване на нашите въоръжени сили. За нас е извънредно значимо да не предизвикваме никого, който може да ни нападне, само че също е и значимо да мислим за сигурността си. По конституция ние сме неутрална страна.

Румъния има стратегически ползи в Молдова и е етнически и прочувствено обвързвана с вашата страна. При влизане на Русия в Молдова каква реакция от страна на Букурещ можем да чакаме?

Това е доста забавен въпрос. Доколкото разбирам и в случай че съдим по настройките на публичното мнение, Румъния ще стои настрани и няма да се намесва в сходен спор, просто тъй като е член на НАТО. Видяхме по какъв начин друга страна членка на НАТО - Турция действаше при спора в Нагорни Карабах - не се намеси директно, а осигуряваше военна помощ на Азербайджан. Мисля, че молдовските управляващи биха могли да договорят някаква помощ от Румъния, само че тя надали би се намесила с военни дейности в Молдова, тъй като това би означавало интервенция на НАТО.

Виждаме по какъв начин опълчването сред Русия и Запада се придвижи и на газовата територия, откакто " Газпром " приключи доставките на газ за България и Полша. Молдова е 100% подвластна от съветски газ - можем ли да чакаме Русия да употребява този инструмент за още по-категорично въздействие в Кишинев?

Молдова е в доста сложна обстановка. Въпреки обстоятелството, че през октомври Молдова подписа нов контракт с " Газпром " за 5 години, имаме различен проблем. Русия твърди, че Молдова има отговорности в размер на над 700 милиона $. Кишинев отхвърля това и изиска да направи одит на компанията, с цел да ревизира от кое място идва този дълг. Русия в началото се съгласи, само че в този момент резервира безмълвие по тематиката и предизвестява, че може да спре доставките на газ за Молдова.

Със сигурност обаче договорът за пазаруване на газ от Русия е по-изгоден спрямо цените на свободния пазар. Имаме опция да купуваме газ от тръбата, която идва от Румъния, само че цената ще е по-висока. Приднестровието също е подвластно от съветския газ и в случай че Москва спре горивото за Молдова, би трябвало да направи същото и за Приднестровието. При такава обстановка Молдова по някакъв метод ще оцелее, само че не и Приднестровието - сходно деяние ще го убие стопански.

През идната седмица Европейският парламент публично ще прегледа молбите за присъединение на Молдова, Украйна и Грузия към Европейския съюз. Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заяви, че е поканила президента Мая Санду да се обърне към Европейския парламент на идна пленарна сесия и тя е приела поканата. Има ли активизиране на дейностите на властта в Кишинев за по-бърза евроинтеграция на страната от началото на войната в Украйна?

Да, по този начин е. Мисля, че това е вярната посока - да сближаваме връзките си с Европейския съюз и най-сетне да опитаме да получим статута на страна претендент. През 2001 - 2002 година Молдова и Украйна упорстваха за доближаване с Русия и дружно с нея да образуват така наречен митнически съюз. Тогавашният комунистически проруски президент на Молдова Владимир Воронин и президентът на Украйна Леонид Кучма по време на среща на върха тук, в Кишинев, се пробваха да убедят Владимир Путин да основе подобен митнически съюз. Причината е, че цената на газа по това време в Русия беше 4 пъти по-ниска от тази при нас и в Украйна. Идеята бе да бъдат изравнени цените на синьото гориво и да бъде основано общо икономическо пространство. Путин се съгласи на това предложение, само че по-късно реши да не продължава този развой.

И какво се случи - мигновено комунистическият президент на Молдова подписа декрет за евроинтеграция на Молдова. А проруският украински президент подписа декрет за евроатлантическа интеграция на Украйна. Това в действителност е началото на евроинтеграцията на Кишинев, стартирана от комунистически, проруски президент. И това стана просто тъй като Русия беше уверена, че може да употребява газовата връзка, с цел да ни държи според.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР