Напускането на Русия от Чубайс повдига цял пласт въпроси, които

...
Напускането на Русия от Чубайс повдига цял пласт въпроси, които
Коментари Харесай

Защо си тръгна Чубайс? И защо го пуснаха?

Напускането на Русия от Чубайс повдига цялостен слой въпроси, които значително се свеждат до две съществени посоки: за какво отпътува и за какво го пуснаха. Разбира се, не мога да дам прецизен и цялостен отговор на тези въпроси, само че си коства да разсъждаваме на тази тематика.

Първият слой, за какво си отпътува. Няма подозрение, за приятелите си на Запад Чубайс е необходим в Русия (защото това е мощен инструмент на влияние), на всички е ясно, че неговият статут там ще е несравнимо по-нисък, в сравнение с тук. Опитните хора схващат, че (засега) нищо изключително не го заплашва... Така че за какво си потегли? Жена ли му повлияла?

Разбира се, това е пояснение, само че не доста безапелационно. По-точно, то носи ясно помощен темперамент. Тоест жена му може да е ускорила процеса, само че главната причина въпреки всичко е друга. Засичал съм се с Чубайс, още повече, с него съм работил и воювал и това ми дава моралното право да изкажа догадка. Тя се състои в следното: Чубайс разбра, че Путин към този момент няма да отстъпи. С други думи неговата интензивност (а ще би трябвало да я демонстрира, в случай че остане в Русия) или ще го скара с приятелите му, или ще сътвори проблеми с властта и силите за сигурност, само че резултатът няма да е добър. По-точно резултатът, който Западът ще изиска да получи от Чубайс.

Питаме: за какво му е на Чубайс да е нервозен, да се кара със старите другари и да ускорява ненавистта към себе си на старите врагове, в случай че може умерено да се пенсионира? Вече е на задоволително години, с цел да уточни някаква болка или уязвимост. Личен резултат към този момент не може да има: Чубайс към този момент няма възможностите да стане президент или най-малко министър председател. А всичко останало му е малко. И се оказва, че няма напълно нищо за правене в Русия.

Но има и втори слой. Защо го пуснаха? Ненавистта на народа към Чубайс е голяма и не е ли неуместно, че се пуснали такава прелестна изкупителна жертва? Това, без подозрение, е мотив, само че всички не помнят някак си, че чубайсовият хайлайф, направил грабителската приватизация си стои. И на практика всички наши корумпирани служители, разбойници-.банкери и... простете ми неприличната фраза, светлолики интелигенти, си стоят. Те са тук и теоретично при всеки случай са подготвени да се борят за своя сладостен живот с народа, който желае да се избави от всичките тях.

Техният проблем е следният - те се ненавиждат взаимно не по-малко, в сравнение с народа тях. И по тази причина могат да се победят, въпреки и комплицирано. Но в случай че имат вътрешно ядро, към което могат да се обединят и да обединят старания. Още повече, че както демонстрира опитът, това би трябвало да е точно вътрешното ядро, външното не работи у нас. И въпросът е дали напускането на Чубайс ще усили или понижи вероятността от този развой?

Заминаването на Чубайс ще стане мощен дестабилизиращ фактор за демократичната съпротива. На нея, в лицето на един от водачите ѝ, е показан образец по какъв начин да се държи. И ми се коства, че след заминаването на Чубайс вероятността за повече или по-малко сполучлив демократичен прелом внезапно се е снижила. “Няма същински буйни, няма и водачи!” - всеки уредник знае до каква степен тази фраза на Висоцки отразява действителността.

Общо взето, два отговора на главните въпроси. Чубайс си отпътува, тъй като схваща, че Путин няма да се пречупи. Пуснаха Чубайс, тъй като това пречупва самата идея за политически демократичен реванш. Нашите либерасти или ще се отстраняват един по един, или също ще си заминат, или ще изгубят обществения си статут и тихичко ще преминат в небитието. Или ще се прекръстят на консерватори и великоруски шовинисти. Не им е за пръв път...

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР