Напролет външните министри от НАТО ще оценят напредъка на държавите,

...
Напролет външните министри от НАТО ще оценят напредъка на държавите,
Коментари Харесай

НАТО оценява новите кандидати напролет

Напролет външните министри от НАТО ще оценят напредъка на страните, които желаят да се причислят към алианса. Това заяви на конференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, съобщи Българска телеграфна агенция.
Той добави, че на приключилото двудневно съвещание на външните министри от НАТО е била разисквана политиката за разширение на военнополитическия съюз. По неговите думи, тази политика е исторически триумф, тъй като е довела до мир в Европа. Министрите са разисквали спомагателните благоприятни условия за обвързване с сътрудниците на НАТО.

" Разширяването е решение на страните от НАТО и искащите да се причислят страни, никой различен няма право на несъгласие ", уточни Столтенберг.

Той означи, че неустойчивостта отвън НАТО е опасност за страните от пакта. Според него активността на обединението против " Ислямска страна " минава от бойна в стабилизационна фаза. " НАТО е част от отговора, само че не и единственият отговор за постигането на непоклатимост в Близкия изток и Северна Африка ", уточни генералният секретар.

" Иран пробва да дестабилизира страни от района, това е спомагателна причина да поддържаме иракското държавно управление. Целта ни е освен да бъде извоювана войната против терористите, само че да извоюваме мир ", добави той.

Относно изказването му, че инфраструктурата в страните от НАТО, които са били част от Варшавския контракт, не дава отговор на днешните условия, Столтенберг разясни, че и през днешния ден сили на алианса могат да се разпростират в Европа. " НАТО може да придвижва войските си в Европа, само че желаеме това да става по-бързо и при по-голяма бройка. Затова работим с Европейски Съюз, с цел да може тези съдружници да дават отговор на условията за пътища, железопътна мрежа, пристанища и летища. Необходимо е да има опция за бързо придвижване на тежко въоръжение ", посочи той.

Столтенберг разяснява желанието на съветския президент Владимир Путин за нов мандат: " НАТО не се намесва в изборите за държавен глава на Русия. Не мога да се обвържа с мнение по този въпрос ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР