Напрежението в Западните Балкани през последните месеци расте, а предстоящите

...
Напрежението в Западните Балкани през последните месеци расте, а предстоящите
Коментари Харесай

Западните Балкани в беда: ЕС трябва да отправи ново предложение към региона

Напрежението в Западните Балкани през последните месеци пораства, а идните седмици наподобява ще бъдат сложни за района. В Босна и Херцеговина водачът на Босненските сърби Милорад Додик да поведе партията си към разединение от нежната държавна структура. В Северна Македония министър председателят Зоран Заев подаде оставка и след това оцеля на косъм при избор на съмнение. Членове на ръководещата коалиция в Черна гора се изправят един против различен и блокират работата на Народното събрание за месеци наред. Сръбската партия в Косово " Сръбска листа " приказва за излизане от националните институции. В самата Сърбия пък, посред всевъзможни несгоди, полицията брани от митинги графит с образа на Ратко Младич.

Във всеки един от тези случаи, с изключения на македонския, общото е вмешателството от страна на сръбското държавно управление във вътрешните работи на своите прилежащи страни посредством потреблението на политическото посланичество на сръбските малцинства. Това се трансформира в скица на държание на Белград: " Задачата на това потомство политици е да бъде основан един сръбски свят, да бъдат обединени сърбите, където и да живеят те ", вътрешният министър на Сърбия Александър Вулин през юли. Призоваването за равноправност от споразуменията, подписани след края на Югославските войни, е повтарящ се сюжет измежду сръбските политици из района. Особеното на сръбското публично мнение, след години медийна агитация, е високата за властнически режими като Русия и Китай.

Интервюто на Весела Чернева за " Дневник " след обиколка на Западните Балкани може.

Днес Сърбия наподобява като пленена страна - " мъчно извоюваната ни от Милошевич независимост е изгубена ", показа с мен неотдавна един сътрудник в Белград. Сърбия има " несменяемо държавно управление ", макар свободните (но не и честни) избори; затънала е в корупция на високо ниво; медийната ѝ среда се утежнява от ден на ден. Според, сред юли 2020 година и края на юни 2021 година представители на ръководещото болшинство са получили 93 % от излъченото телевизионно време по политически тематики, а опозицията е показана едвам в останалите 7 % от времето. Само през септември месец президентът Александър Вучич е участвал на екраните не по-малко от 37 пъти, като някои предавания са продължавали два или три часа подред. изследва по какъв начин сръбският телеком закупува за лъчение на футболни мачове от британската Premiere League в целия район, за още 5 страни с изключение на Сърбия. Според създателя на проучването, това е стратегически ход, който цели " да прикове балканските фенове към каналите с анти-западни разкази, което дава отговор и на растящите връзки на страната със страни като Китай, Русия и Унгария ".

Русия и Китай употребяват корупцията като средство за оказване на въздействие на държавните институции в района. Както неколкократно уточни президентът Джо Байдън, властническите страни употребяват " стратегическата корупция " като способ за насила, подкопавайки публичния контракт и доверието в институциите - и влошавайки така и така неприятното положение на държавността в района. За елементарните жители на Балканите корупцията на трето място измежду най-важните проблеми на страната им - след безработицата и икономическата обстановка. Битката против корупцията и проведената престъпност се трансформира в " raison d`être " за опозиционните партии в района, без значение от тяхната идеология. Заловената страна протяга ръка на медиите, правораздаването, стопанската система и обществените услуги като опазването на здравето. В резултат на това емиграцията от Западните Балкани единствено.

Видно е, че присъединителният развой е зациклил и това няма скоро да се промени. Някога присъединението към Европейския съюз трябваше да съставлява решението на казуса с неприятното ръководство на Западните Балкани и затвърждаването на нелеко постигнатия мир преди четвърт век. Но забележителен брой членове на Европейския съюз в този момент очевидно нямат предпочитание даже да вършат препратки към разширението в публични документи на Съвета на Европейски Съюз. Наскоро наложеното върху договарянията от страна на редица страни членки показва неготовността на Европейски Съюз и невъзможността той да интегрига Западните Балкани. Както жителите, по този начин и политиците в района, наподобява са чули това обръщение. Проучването " Балканси барометър " от 2021 година, че една трета от сърбите, босненците и македонците не чакат присъединението да се случи в миналото. В този вакуум националистическите хрумвания елементарно намират почва. Проучвания, извършени от ЕСВП това лято,, че хората в Сърбия имат мощно отрицателни визии за Европейски Съюз. Те най-вече виждат политическата система на Европейския съюз като счупена, а отговора на пандемията на Съюза - незапознат. В същото време имат почитание към водачеството на личната си страна, а Китай и Русия виждат като основни сътрудници - 94% и 91% надлежно.

Какво може да направи Европейския съюз по друг метод в този подтекст? И какво би трябвало да се пробва да реализира?

В тази противоречива геополитическа среда техническите процеси няма да са задоволителни. Европейският съюз не може само да разшири обсега на предприсъединителния развой (като да вземем за пример даде достъп до единния пазар) и да се надява динамичността да се промени. За да придърпа района по-близо към европейската орбита, Европейски Съюз може да употребява към този момент действителен районен формат като Берлинския развой. Достъпът до единния пазар може да бъде употребен като инструмент, само че също по този начин би трябвало да бъдат положени старания страните от Западните Балкани най-сетне да стигнат до политически съглашения, които да решат дълготрайните противоречиви точки между тях - като тези, които не престават за затрудняват връзките сред Косово и Сърбия или връзките на Босна със Сърбия и Хърватия. Страните, които реализират триумфи по тези въпроси, би трябвало в подмяна да получават европейско финансиране.

Европейският съюз би трябвало да включи страните от Западните Балкани към Европейската зелена договорка, като по този метод отвори благоприятни условия за рационализация на инфраструктурата им и за реализиране на прогрес в декарбонизацията на стопанските системи им. Диверсификацията на енергийните източните ще им помогне да бъдат по-малко енергийно подвластни от страни като Русия и да понижат (или даже елиминират) корупцията в енергийния си бранш.

Липсата на остри интрументи на Европейски Съюз значи, че Европа е изолирана от основни стратегически диалози на Балканите. Готовността на Съединени американски щати да употребяват освен моркова, само че и под формата на наказания по Глобалния акт " Магнитски " наподобява прави американската позиция по-завладяваща, а гласът им - по-силен. Европейският съюз разполага с евентуални принадлежности, които може да употребява и които може да заздрави с няколко корекции. Например, Европейски Съюз би трябвало да добави клептокрацията към Европейския акт Магнитски и да разшири наредбата към Западните Балкани. Възможността Европейския съюз на постанова лични наказания за корупция на обособени човеци, ще усили лостовете за въздействие на Европейски Съюз и ще промени възгледите за съществуващо двуличие на Европейски Съюз - че той няма срещу да работи с автократи, когато обстановката е комфортна за него. Европейската прокуратура може да се фокусир по-силно върху трансграничните следствия, включващи балканските управляващи. Офисът на Европейската прокуратура също по този начин може да разположи в района Европейската работа за битка с измамите (OLAF) в случаи, свързани с фондовете на Европейски Съюз, които съставляват забележителна част от Брутният вътрешен продукт на Западните Балкани.

Границите няма да изгубят смисъла си на Балканите в скоро време. Затова Европейски Съюз би трябвало да обърне повече внимание на сигурността и защитата в района, които той в последно време неглижира. Един същински геополитически метод на Европейски Съюз ще изисква разширението на Европейския защитителен съюз. Ако страните от Западните Балкани се причислят към него, ще могат да вземат участие в планове по линия на непрекъснатото структурирано съдействие в региона на сигурността и защитата. Членството в ЕОС би фокусирало мисленето върху все по-силно ценене на Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз.

Ако има нещо позитивно, което да бъде извлечено в бъдеще от взаимосвързаната рецесия на Западните Балкани, то би било възобновеното внимание от страна на европейските и американските водачи към района. Но Европейският съюз неотложно би трябвало да промени метода си - изборът му на " градивна неизясненост " към този момент не работи и основава само неспокойствие в района. За да поддържа същински промените в района и да ускори позицията си в него, Европейският съюз би трябвало да помогне на жителите да разхлабят хватката на корумпираните елити и да възстановят положителното ръководство в институциите. Това ще е ключът към повишението на интернационалния престиж на Европейски Съюз и гарантирането на стабилността на прилежащия за него район.

Европейският съвет за външна политика не заема групови позиции. Този коментар, както всички изявления на ЕСВП, показва единствено авторовото мнение.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР