Напрежението в руско-украинските отношения има негативно отражение върху европейските газови

...
Напрежението в руско-украинските отношения има негативно отражение върху европейските газови
Коментари Харесай

Прогнозират ново поскъпване на газа в Европа заради руско-украинския конфликт


Напрежението в руско-украинските връзки има отрицателно отражение върху европейските газови пазари и може да докара до дълготрайно повишаване на цената на природния газ в Европ а. Ако обстановката се утежни, в някои източноевропейски страни са вероятни спирания на тока . Това плануват анализатори в специфичен материал на CNBC.

„ Пазарът на газ е доста стегнат, и няма подозрение, че заплахата от идна ескалация сред Русия и Украйна също заплашва пазара, изключително като се има поради, че Русия обезпечава към 35% от газа в Европа “, счита енергийният специалист Дан Йергин.

На същото мнение е консултантската компания Capital Economics, която предвижда, че в случай че руско-украинската рецесия ескалира, цените на газа в Европа ще скочат още .

Зависимостта на Европа от съветския газ се ускорява и от празните газохранилища. „ Ако бъдат наложени наказания върху износа на газ от Русия или в случай че Русия употребява износа на газ като собствен коз, тогава европейските цени на природния газ евентуално ще скочат до небето “, споделя Уилям Джаксън, основен специалист по разрастващите се пазари в Сapital Economics.

През последните няколко месеца напрежението сред Русия и Украйна ескалира на фона на обстоятелството, че Москва струпа войски до украинската граница . Различни анализатори разчетоха в това проект на Русия за инвазия в Украйна, като по този начин повтори триумфа си при противозаконното си анексиране и окупация на Крим.

Москва продължава да отхвърля тези обвинявания. Преговорите, ориентирани към разрешаване на рецесията, тази седмица завършиха без никакъв прогрес.

В продължение на няколко дни високопоставени американски чиновници и членове на НАТО имаха съществени двустранни срещи с съветски представители, само че по този начин и не реализираха единодушие при договарянията.

Междувременно не престават известията, че обстановката по украинската граница се утежнява от ден на ден. Заплахата от неизбежна рецесия подхрани спекулациите, че Съединени американски щати може да наложат наказания на Русия, с цел да спрат Кремъл да нахлуе в Украйна .

Според анализатори от Capital Economics, в случай че Русия нахлуе в Украйна, цените на газа в Европа ще надвишават пика от 180 евро за мегаватчас, който беше доближат в края на предходната година. „ Някои страни, които са доста подвластни от съветския газ, изключително в Източна Европа, може да се наложи да понижат потреблението на електрическа енергия “, добави Джаксън.

Мащабната газова рецесия, която обхвана Европа през третото тримесечие на предходната година, тласна европейските цени на газа до рекордно високо равнище . Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис сподели пред CNBC, че напрежението сред Русия и Украйна е " причина за безпокойствие " освен заради опасности за сигурността, само че и в " икономическо измерение ".

В изявление за CNBC испанският финансов министър Надя Калвино добави също, че " добре знае се, че би трябвало да приемем съществено геополитическата обстановка и нейното допустимо влияние върху цените на силата. И би трябвало да излезем с общоевропейски отговор. "

Доставките на газ от Русия към този момент са под естествените равнища , сочи разбор на капиталовата банка Jefferies. Според нея вносът на газ от Русия за Северозападна Европа е намалял с 38% от август до декември в съпоставяне със същия интервал на 2018 година Запасите на газ в Европа към 12 януари са с 21% под междинните за последните пет години.

" Очакваме дълъг интервал на високи цени на газа. Вносът на газ от Русия ще остане на ниско равнище, а и влизаме в отоплителния сезон 2021-2022 година с рекордно ниски ресурси ", сочи разбор на банката.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР