Напрежението Русия-Украйна-НАТО не спира. Руският президент Владимир Путин заяви, че

...
Напрежението Русия-Украйна-НАТО не спира. Руският президент Владимир Путин заяви, че
Коментари Харесай

Путин: САЩ и техните съюзници от НАТО пренебрегнаха основните искания на Русия

Напрежението Русия-Украйна-НАТО не стопира. Руският президент Владимир Путин съобщи, че към този момент е ясно, че всички кардинални съветски претенции са пренебрегнати и Русия не вижда те да са регистрирани в отговора на Запада по предложенията за гаранциите за сигурност, включително и ограничение на разширението на НАТО.

По време на конференция след 5-часова среща с унгарския министър председател Виктор Орбан в Москва, Путин заяви, че отговорът на Съединените щати деликатно се проучва.

" Ясно е, че Съединени американски щати и техните съдружници от НАТО подцениха главните претенции на Русия в региона на сигурността ", съобщи Путин. " Трябва да бъдат открити способи да бъде обезпечена сигурността на всички ", сподели още той и изрази вяра разговорът за Украйна да продължи.

" Различията сред Русия и НАТО са обилни, само че може да бъдат преодолени ", разяснява Орбан след срещата си с съветския държавен глава.

Също през днешния ден държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън сподели на съветския си сътрудник Сергей Лавров в телефонен диалог, че в този момент е моментът съветските войски да се изтеглят от границата с Украйна, в случай че Москва не има намерение да нахлуе , заяви пред кореспонденти почитан чиновник на Държавния департамент, представен от Ройтерс.

В телефонен диалог, траял към 30 минути, Блинкън и Лавров разговаряли " професионално и много искрено " на британски език, сподели служителят, само че добави, че не е имало пробив или съглашение и че Вашингтон не е видял никакви признаци за евентуална деескалация.

" Продължаваме да чуваме уверенията, че Русия не възнамерява да нахлуе, само че сигурно всяко деяние, което виждаме, приказва друго, с продължаващото скупчване на войски и тежки оръжия към границата ", сподели служителят, поискал анонимност.

" Ако президентът Путин в действителност не има намерение да води война или да търси промяна на режима (в Киев), държавният секретар сподели на външния министър Лавров, че в този момент е моментът да изтегли войските и тежкото въоръжение и да се ангажира със значителен разговор... който може да укрепи груповата европейска сигурност ", съобщи служителят.

Русия е струпала над 100 000 бойци наоколо до украинските граници и отхвърля проектите си за навлизане - деяние, което в случай че бъде подхванато, ще провокира тежки наказания от страна на Съединени американски щати и съдружниците им.

Миналата седмица Западът публично отхвърли съветските претенции за възбрана на Украйна да се причисли към НАТО и да изтегли силите на НАТО от Източна Европа, като в същото време изрази подготвеност да беседва за надзор на въоръженията и ограничения за подсилване на доверието.

Официалният представител на Вашингтон също по този начин съобщи, че Лавров е изяснил в диалога си с Блинкън, че писмото, което Лавров е изпратил до Съединените щати и други страни в понеделник " не е техен формален отговор ". " (Официалният) отговор ще би трябвало да се насочи към президента Путин, по-късно той ще го изпрати на нас ", сподели служителят. " След като го получим, тогава секретарят и министърът се съгласиха, че те би трябвало да беседват още веднъж за идващите стъпки в процеса ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР