Напрежението около Украйна и българската позиция - основни теми на

...
Напрежението около Украйна и българската позиция - основни теми на
Коментари Харесай

Кризата „Украйна“: Премиерът свика службите за сигурност и министри


Напрежението към Украйна и българската позиция - съществени тематики на съвещанието на Съвета по сигурността при премиера Кирил Петков. Срещата на шефове на служби и министри стартира този следобяд в Министерския съвет.

Заседанието стартира в късния следобяд. Утре депутатите се събират на изключително съвещание по тематиката.

По-рано денем пред депутатите от отрасловата парламентарна комисия военният министър Стефан Янев увери, че няма скупчване на войски на НАТО в България. Съветът по сигурността се случва на фона на взаимното съвещание на държавните управления на България и Северна Македония.

Министърът на защитата прикани да се понижи напрежението по тематиката Украйна и оста НАТО-Русия. „ Русия няма да атакува България – да успокоим хората, дипломацията не е изчерпала ходовете си “, увери Янев.

Той изиска да се изчака срещата на Съвета по Сигурност към Министерския съвет и отговорите на премиера, и отрасловите министри на следващия ден пред депутатите, като крайното решение ще бъде обществено за българските жители.

„ Струпване на войски на НАТО няма. Решението на българското държавно управление – няма. Такъв вид решение е в развой. Апелът е да понижим напрежението, да четем непозната преса и да спрем спекулациите “, добави отрасловият министър.

Решението за спомагателни сили на НАТО в България занапред следва и ще се вземе през февруари на среща на министрите на защита, като се зачете националният интерес на всяка от страните членки, увери военният министър. Що се отнася до испанските и нидерландските самолети, които би трябвало да дойдат на наша територия, това решение е взето още преди няколко година и обвързвано с „ еър полисинг “. В това увери и министър председателят Кирил Петков.

„ Това не е някаква изключителна обстановка, да успокоя хората, 2016 година се взе решение за „ еър полисинг на НАТО, само че това е в тази рамка, няма нова мярка. Явно напрежението се подвига, само че не бих споделил, че дрънчи на война “, уточни Петков.

Депутатите са в очакване на обща позиция на страната ни и дипломатическо решение на създалото се напрежение. Председателят на комисията по защита Атанас изясни, че няма непосредствена опасност за България. По думите му би трябвало да се стъпва на обстоятелства, а не на спекулации по тематиката.

„ От цялата работа има позитивно нещо, че ще имаме на следващия ден позиция, явно, към този момент държавното управление не знае какво прави “ сподели Христо Гаджев, народен представител от ГЕРБ-СДС.

„ Ние сме за мирни договаряния и за спокойно решение на всевъзможни спорове “, изясни Джейхан Ибрямов, народен представител от Движение за права и свободи. Атанас Славов от Демократична България пък счита, че напрежението идва от страна на Русия или НАТО, или партньорска страна като Украйна.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР