Напрежението между Скопие и София нараства с наближаването на датата,

...
Напрежението между Скопие и София нараства с наближаването на датата,
Коментари Харесай

София все още не е съгласна да подкрепи Скопие за ЕС


Напрежението сред Скопие и София нараства с наближаването на датата, в която би трябвало да се утвърди преговорната рамка на Северна Македония за участие в Европейски Съюз. Днес външният министър Екатерина Захариева разгласи, че има прогрес по отворените въпроси сред двете страни, само че към момента страната ни не е подготвена да „ пусне “ Скопие в Евросъюза. Още по-категорична бе позицията на вицепремиера и боен министър Красимир Караканачов. Според него доверието сред София и Скопие е изгубено и ние няма да подкрепим съседите.

Ябълката на раздора в последните дни е настояването на Северна Македония България да признае съществуването на македонска еднаквост и македонски език.

Екатерина Захариева заяви, че в Берлин е имала среща с министрите на европейските въпроси и външните работи на Северна Македония, диалозите са траяли пет часа и са се случили с посредничеството на Германия, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз.

Все още имаме късмет да реализираме единодушие по преговорната рамка, само че не е доста времето, сподели Захариева.

Очаква се тематиката да бъде разисквана на съвещание на съвещание на Съвета " Общи въпроси " на 10 ноември, като до тогава българската позиция би трябвало да е ясна. В същото време дипломатически източници не изключват опцията въпросът да продължи да се разисква още няколко седмици. Берлин обаче пробва да реализира пробив в границите на немското председателство и ще желае процесът да бъде задвижен до края на годината.

Захариева посочи, че напредъкът е по два съответни въпроса – че името „ Северна Македония “ изключва териториални искания към България, има и доближаване по въпроса за езика, само че не стана ясно какво тъкмо е то.

Припомняме, че София упорства да се употребява формулировката от 2017 година " формален език на Република Северна Македония “ или да се признае, че македонският език е на българска основа. България настоаява и за безапелационен отвод от предявяването на искания за малцинство в България.

Официалната позиция на България в последните дни бе, че упорства Северна Македония да признае българските основи на езика и народа си, с цел да утвърди началото на договарянията.

Красимир Каракачанов, за разлика от Захариева, не е подготвен на никакви отстъпки.

Първо бих желал да отбележа напъните на министъра на външните работи Екатерина Захариева и на председателстващата Европейския съюз Федерална република Германия за опита им да приближат позициите на българската и на македонската страна, стартира формалната позиция на вицепремиера и водач на Вътрешна македонска революционна организация.

Подкрепям главните констатации на българския външен министър, че двустранният контракт сред Република България и Република Северна Македония не се съблюдава от македонска страна. В резултат на това към този миг доверието на София към Скопие е изгубено, заради редовно несъблюдение на поетите от македонска страна задължения, счита Каракачанов.

Припомням, че от октомври 2019 година насам има Рамкова позиция, одобрена и от българския парламент, ясно дефинираща периодите и изискванията, при които България ще поддържа участие на РСМ в Европейския съюз.

Нито едно изискване от Рамковата позиция не е спазено от македонска страна, изключително изискванията за реализиране на прогрес в работата на двустранната историческа комисия, която на практика бе едностранно блокирана от държавното управление в Скопие, акцентира той.

Напълно недопустимо остава за мен Македония да получи поддръжка за започване на договаряния за Европейски Съюз с намирането на какъвто и да е компромис с Декларацията от 1999 година, подписана сред двете страни, или без ясно самопризнание от страна на Скопие на българските корени на актуалния македонски език и история след 1944 година, споделя още вицепремиерът.

Не считам, че все още България разполага с гаранции от македонска страна за осъществяването на Договора от август 2017 година и не одобрявам, че такива гаранции могат да бъдат изказвания на членове на македонското държавно управление, или единствено декларация от тяхна страна.

Единствена гаранция би могъл да бъде писмен анекс към Договора от 2017 година, отразяващ българската Рамкова позиция и декларацията на българския парламент от октомври 2019 година, добавя Красимир Каракачанов.

В противоположен случай България не може да поддържа европейското участие на Македония при никакви условия и при никакъв външен напън, в случай че за задачата българската страна ще би трябвало да жертва своите национални ползи, допускайки в Европейски Съюз една антибългарска държавна идеология, наследена от времето на комунистическа Югославия и – за жалост - съхранявана с всички старания от настоящето държавно управление в Скопие, приключва позицията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР