Напрежението между САЩ, Япония, Южна Корея и КНДР отново се

...
Напрежението между САЩ, Япония, Южна Корея и КНДР отново се
Коментари Харесай

Северна Корея ядоса САЩ с нова ракета над Япония

Напрежението сред Съединени американски щати, Япония, Южна Корея и КНДР още веднъж се увеличи, откакто в ранните петъчни часове Северна Корея изстреля ракета от покрайнините на столицата Пхенян, като тя е прелетяла над Япония и е паднала в Тихия океан на към 2000 км. от Хокайдо. Японците в северната част на страната бяха предизвестени да се скрият и да стоят надалеч от прозорците.

Това се случва по-малко от две седмици след нуклеарна детонация, която се възприема като първата на севернокорейска атомна бомба.

Ракетата, изстреляна нощес, е стигнала 770 км. височина и е летяла към 19 минути, демонстрират данните на Южна Корея – задоволително, с цел да доближи и американската база в Гуам. Тя обаче е в толкоз ранна фаза на развиване, че не би могла да я унищожи.

Изстрелването е " предиздвикало милиони японци да потърсят прикритие ", съобщи министърът на защитата на Съединени американски щати Джим Матис, въпреки че жителите на Северна Япония са изглеждали спокойни и са вършели работата си както нормално, написа организация " Ройтерс ".

Държавният секретар Рекс Тилърсън заплаши с " нови ограничения " против Пхенян и предизвести, че " продължаващите провокации единствено задълбочават дипломатическата и икономическа изолираност на Северна Корея ".

Южнокорейският държавен глава Мун Дже-ин добави, че разговорът със северната съседка е неосъществим, а страната се готви за нови офанзиви, в това число за такива с биохимични оръжия.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации би трябвало да се срещне в 15:00 часа през днешния ден по искане на Съединени американски щати и Япония, настояват дипломати. Едва преди дни Съветът единомислещо наложи нови наказания на КНДР поради нуклеарния тест на 3 септември.

" Международната общественост би трябвало да се сплоти и да прати ясно обръщение на Северна Корея, че дейностите ѝ заплашват международния мир ", сподели японския министър председател Шинзо Абе пред кореспонденти в Токио.

В четвъртък управляващите в Пхенян заплашиха да потопят Япония и да трансфорат Съединени американски щати в " пепел и мрак " поради поддръжката за последната резолюция със наказания против КНДР, призната от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Също в четвъртък президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че през ноември ще посети с делегация Китай, Южна Корея и Япония.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР