Напрежението между европейските власти и българските превозвачи нараства. От бранша

...
Напрежението между европейските власти и българските превозвачи нараства. От бранша
Коментари Харесай

Превозвачите заплашват да инициират референдум за излизане от ЕС

Напрежението сред европейските управляващи и българските превозвачи нараства. От сектора оповестиха, че ще предизвикват референдум за излизане от Европейския съюз, в случай че " проектът Макрон " бъде признат в първичния му тип.

ОБСЪЖДАНЕТО НА ПЛАНА ЗАПОЧВА В 17 ЧАСА БЪЛГАРСКО ВРЕМЕ. ИЗКАЗВАНИЯТА МОЖЕТЕ ДА ГЛЕДАТЕ НА ЖИВО ТУК.

Сред редиците с камиони превозвачите размахаха в своя отбрана бюлетината - да останем или да напуснем Евросъюза.

„ Ако се стигне до вид, в който оферти, които внесе Европейска комисия бъдат признати, това ще значи изтриване на българския транспортен бизнес като част от Европейски Съюз. Ние сме принудени да предприемем такава мярка като образуване на референдум”, съобщи Йордан Арабаджиев, изпълнителен шеф на Съюза на интернационалните превозвачи.

От сектора още веднъж приканиха Европа за компромис. У нас по закон, с цел да се свика референдум, е належащо да бъдат събрани над половин милион подписа.

В събирането на подписи упованията са да се включат и от другите сектори, които ще бъдат наранени от новите правила. На помощ разчитат и от страна на страната. Обещание за поддръжка получиха на среща с транспортния министър. Не стана ясно обаче по какъв начин Ивайло Московски приема концепцията за референдум. За сгъстяване на тона по-рано през днешния ден прикани и Красимир Каракачанов.

„ Ако ние продължаваме да се държим благо, общително, да кимаме разбиращо и да ги молим, няма да стане. Те са български превозвачи, заплащат си налозите в България и хранят над 100 000 семейство. Когато тези български компания банкрутират, няколко стотин хиляди българи ще се преселят в чужбина. Трябва да им бъде казано ясно – това ние го разбираме като един удар по отношение на българската икономика”, съобщи Каракачанов.

Откъде идва казусът?

Всъщност става въпрос за редица ограничавания за тежкотоварните камиони, засягащи както българските превозвачи, по този начин и тези от други страни от Централна и Източна Европа, свързани с Мобилен пакет 1 или т.нар " закон Макрон ".

Кои са противоречивите моменти?

- Задължително връщане за отмора на водачите до дома им на всеки три седмици.

- Да нощуват в места за настаняване, а не в кабините на камионите, без да е планувана защита за паркираните камиони.

- След третия ден в страна от Европейски Съюз да получават колкото са ставките в съответната страна.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР