Напрежението и прехвърлянето на топката между лекари и фармацевти около

...
Напрежението и прехвърлянето на топката между лекари и фармацевти около
Коментари Харесай

Фармацевтите са против продажба на лекарства в супермаркети

Напрежението и прехвърлянето на топката сред лекари и фармацевти към дефицита на медикаменти не стихва и в понеделник Българският фармацевтичен съюз излезе с отговор на от съсловната лекарска организация за повече денонощни аптеки и продажба на медикаменти в магазини. Според фармацевтите продажбата на медикаменти в супермаркети и бензиностанции е неуместно и рисково, а денонощният режим на работа би трябвало да бъде подтикван – или с по 1000 лева за работа на първа линия или като дълготрайна политика – от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Освен това фармацевтичното съсловие още веднъж приканва лекарите за генерично определяне на лекарства и приканва за въвеждането на генерична подмяна в аптеките.

Напрежението сред двете класи тлее от предходната седмица, откакто първо фармацевти укориха лекари в безотговорно определяне на антибиотици и други артикули от лечебната скица за лекуване на ковид и това е формирало дефицит в аптеките. От Българския лекарски съюз и отхвърлиха обвиняванията, като обявиха, че отговорност на фармацевтите е да не позволяват презапасяване. След това, че фармацевтите не работят задоволително и е нужно повече аптеки да работят непрекъснато, а с цел да се усъвършенства достъпът на хората медикаменти без рецепта да се продават и отвън аптеки - концепция, против която фармацевтичната колегия от години е срещу.

Денонощна работа против 1000 лева или тласък от НЗОК

“Приветстваме предлагането на Българския лекарски съюз (БЛС) за приемане на нормативни промени за насърчаване на разкриването на повече денонощни аптеки в България. Такава смяна може да бъде обезпечаването на спомагателни 1000 лева от бюджета за всяка аптека, която стане денонощна (за времето на пандемията), по прилика на спомагателното възнаграждение за персоналните лекари, които им бяха обещани като тласък, с цел да преглеждат пациентите си с Covid-19.

В случай, че приказваме за дълготрайно решение, обезпечаването на денонощни аптеки би могло да се подсигурява от бюджета на НЗОК, което най-сетне би легитимирало ролята на аптеките като здравни заведения, каквито са в действителност по закон, а по-важно – и по задача, както стана ясно в изискванията на пандемията от Covid-19”, споделиха в своя позиция от съсловната организация на фармацевтите в понеделник.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР