Напрежение в община Криводол заради съмнения за незаконно изсичане на

...
Напрежение в община Криводол заради съмнения за незаконно изсичане на
Коментари Харесай

Местни хора успяха да спрат изсичането на борова гора край селото им

Напрежение в община Криводол поради подозрения за нелегално изсичане на гора. Местната власт отхвърля да има нередности.

Преди няколко дни в село Лесура стартира изсичане на борова гора. Хората са обезпокоени, че става нещо нелегално и сечта ще бъда всеобща.

Олга Иванова алармира в обществената мрежа за това, че камионите товарят отсечените дървета. „ Ако е законно, щяха да работят в хубаво време, а те изкарват гората, когато вали дъжд “, показва дамата.

Снимка: btvnovinite.bg

Зам.-кметът на общината ми се обади да спра поста, тъй като ще създадат инспекция и ще се спре сечта, добавя тя.

„ Бригада от минимум 15 индивида, два трактора, които изтегляха трупите “, описа и различен локален гражданин – Борислав.

Евгени Димитров – кмет на село Лесура, споделя, че мястото е залесено преди 50 години. „ Даже раздаваха по 200-300 квадратни метра на хората да засаждат дини и пъпеши да обработват мястото и по този начин да няма плевели, които да пречат на дръвчетата да порастват “, напомня той.

„ Сечта е поголовна, не е санитарна. Аз алармирах кмета на общината “, добавя Евгени Димитров.

Снимка: btvnovinite.bg

В момента тече инспекция по случая, служащите са напуснали сечището. Не се знае къде отива дървесината и коя компания прави сечта, уточни още кметът на селото.

„ Сечта е законна, има решение на общинския съвет. Това е пречистване на общински терени. Общината има доста здания, за които би трябвало да бъде обезпечено гориво “, изясни Валентин Кирилов, зам.-кмет на община Криводол.

„ Това не е горски фонд, а пасбище. Имаме още такива сечища в общината. След като получихме информация, че жителите на селото са недоволни, сечта беше спряна “, увери той.

Боровата гора ще остане, сечта не е просто спряна, а прекъсната, обясниха от общината.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР