Напрежение породи предложението на правителството Софийският университет да получи сграда

...
Напрежение породи предложението на правителството Софийският университет да получи сграда
Коментари Харесай

Новата сграда за СУ била обещана на Франция след спасяването на български медици в Либия

Напрежение породи предлагането на държавното управление Софийският университет да получи постройка на бул. " Черни връх " в София след отнемането на друга - на бул. " Ал. Стамболийски " 82, в която трябваше да се прави предклиничното образование на студентите от Медицинския факултет.

Сградата е била обещана на Франция от българска страна в символ на признателност за помощта им, довела до освобождението на наказаните на гибел пет български медицински сестри и палестинския лекар-стажант Ашраф Ахмад Джум‘а.

в Либия. В нея е трябвало да се обитава френското учебно заведение " Виктор Юго ", описа за OFFNews Мартин Заимов - един от хората, работили десетилетие планът да бъде изпълнен, някогашен подуправител на Българска народна банка, кандидат-кмет на София и член на УС на " Сосиете Женерал Експресбанк ".

" Предоставянето ѝ е било обсъждано, само че това заричане не е било формализирано. Има неофициално заричане, което не е спазено. Това демонстрира неуважение към френската страна ", разяснява Заимов пред OFFNews.

Във връзка със случая потърсихме и министъра на образованието Красимир Вълчев, който разяснява, че това е бил един от разновидностите за френското учебно заведение, че има предпочитание и ще бъде открита постройка за " Виктор Юго ".

Сградата на " Черни връх ", в която преди се обитаваше професионалната гимназия по облекло, бе обещана на СУ на 8 януари, на среща сред министрите на финансите и на образованието Владислав Горанов и Красимир Вълчев с ректора на висшето учебно заведение - проф. дфн Анастас Герджиков. Разговорът бе предизвикан от опасността на СУ да стартира митинги след 22 януари, в случай че не бъдат изпълнени 6 претенции на Академичния съвет. Едно от тях бе даване на нова постройка, откакто през декември постройката на " Стамболийски " бе взета от Министерския съвет (от болница " Лозенец ", чийто шеф Любомир Спасов е и декан на медицинския факултет на СУ) и трансферирана на Висшия правосъден съвет за потребностите на съда и прокуратурата.

Медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, както и палестинският стажант-медик Ашраф Ахмад Джум‘а (или Ашраф ал-Хаджудж) (гражданин на България от юни 2007 г.) бяха задържани през 1999 година и наказани на гибел от няколко правосъдни инстанции в Либия по време на режима на либийския водач полк. Муамар Кадафи. Обвиненията включваха съзнателно заразяване на 393 либийски деца с вируса на СПИН в детската болница " Ал-Фатих " в Бенгази; осъществяване на дейности в Либия, водещи до безконтролното ликвидиране на хора за нападение против сигурността на държавата; присъединяване в скрит план и групово договаряне за осъществяване на съзнателно престъпление; дейности, противоречащи на нормите и традициите в Либия: блудничество, валутна търговия, произвеждане, разпространяване и приложимост на алкохол.

Отделно беше повдигнато обвиняване против българския доктор доктор Здравко Георгиев за незаконно опериране с непозната валута.

Опитите за освобождението им не престават безрезултатно до 2007 година и точно намесата на Франция и Европейски Съюз се оказва сериозно значима за довеждане на задачата до триумф. На 24 юли 2007 година френският президент Никола Саркози публично афишира, че представителите на Франция и Европейски Съюз са се споразумели с либийското държавно управление шестимата пандизчии да бъдат екстрадирани от Либия, а българският доктор да напусне страната. Осъдените се завръщат в България на борда на френския държавен аероплан, дружно с техни родственици, комисаря на Европейски Съюз по външни връзки Бенита Фереро-Валднер и брачната половинка на френския президент Сесилия Саркози. Тогавашният българският външен министър Ивайло Калфин прочита декрет, с който президентът Георги Първанов помилва медиците.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР